Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Ny scout ska leta bra idéer

Efter mer än 30 års forskning och teknikutveckling har SKB många uppfinningar i sin portfölj. Nu har SKB utnämnt en särskild idéscout som ska nosa rätt på de bästa idéerna och se till att de slussas ut på en marknad.

Olle Zellman har arbetat på SKB i 27 år och har kännedom om det mesta som rör sig inom företagets väggar. Det har han stor nytta av sedan han blivit utsedd till SKB:s särskilda idéscout.

– Vi har länge försökt jobba för att det ska bli spin-off-effekter av SKB:s verksamhet, men det är föst nu som en enskild person har uppdraget att jobba med det konkret, berättar han.

Många bra idéer

En man i halvfigur står i en trappa. Foto: SKB.

Olle Zellman. Foto: SKB.

Olle Zellman började sitt nya uppdrag vid årsskiftet och hade redan i februari fått kontakt med ett tiotal kolleger som presenterat intressanta uppslag.

– Nu återstår att hitta någon som vill kommersialisera dem, en person som vill starta ett företag eller kanske ett befintligt företag som kan utveckla dem. Där har jag stor hjälp av SKB Näringslivsutveckling, SKB Nu, som har ett brett kontaktnät med företag som entreprenörer i regionerna runt Oskarshamn och Östhammar.

Det är kanske inte så konstigt att ett företag som SKB ruvar på en hel massa uppfinningar. I mer än 30 år har man arbetat med teknikutveckling och forskning, något som föder tankar om nya metoder, tillämpningar eller kanske helt nya produkter som kan användas inom helt andra branscher.

Skapar jobb och nya företag

Ovanligare är nog att ett företag vill dela med sig av sin uppfinningsrikedom på det här sättet. Men SKB, och även SKB:s ägare, ser bara fördelar.

– På det här sättet kan vi stärka SKB:s arbete att skapa jobb och nya företag i de två kommuner – Oskarshamn och Östhammar – där vi är verksamma. Därför är det här särskilt lämpligt för oss, kommenterar SKB:s vd Christopher Eckerberg.

Friktionssvetsning

En av de idéer som funnits länge handlar om den teknik för friktionssvetsning som utvecklats vid SKB:s Kapsellaboratorium i Oskarshamn. SKB behöver den för att svetsa ihop kopparkapslar med använt kärnbränsle, men även andra användningsområden är möjliga. Nu utreds förutsättningarna att bilda ett internationellt svetscentrum på Kapsellaboratoriet.

– Här finns det redan ett etablerat samarbete mellan SKB, KTH, Svetskommissionen och lokala företag. Idén handlar mer om att sy ihop en organisation och formalisera ett samarbete som redan finns och utifrån det vidareutveckla tekniken för friktionssvetsningen för tillämpning inom andra områden, menar Olle Zellman.

När väl en idé parats ihop med någon som vill och kan genomföra den slussar Olle Zellman vidare till andra organisationer som kan hjälpa i gång det nya företaget, exempelvis Almi, Atrinova i Oskarshamn och Uppsala Innovation Center, UIC.

Uppdraget som idéscout pågår fram till och med 2015, då en utvärdering ska göras.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 7 april 2014