SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB

SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024.

Alexander Lindqvist

Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckling av teknik för oförstörande provning av kopparkapslar och kapselkomponenter.

– Vi är mycket nöjda med att ha valt Maskinteknik som vi vet kommer att utföra det här arbetet med hög kvalitet. Det är oerhört värdefullt att ha så professionella leverantörer i Oskarshamn, säger Alexander Lindqvist, enhetschef på SKB:s kapsellaboratorium.

Maskinteknik har tillsammans med SKB utvecklat maskiner, utrustning och verktyg under mer är 30 års tid. Bland annat konstruerades den kapselrotator som används på Kapsellaboratoriet idag av Maskinteknik för nästan 20 år sedan.

– Det är därför extra roligt att även få utveckla nästa generations maskin och vi är mycket stolta över den här affären som upphandlades i konkurrens med flera företag i både Sverige och utomlands, säger Juha Pehkonen, VD och ägare Maskinteknik i Oskarshamn.

– Vi är tacksamma för förtroendet och ser fram emot att fortsätta det fina samarbetet med SKB som en utvecklingspartner.

Skiss över den nya kapselrotatorn. Bild: Maskinteknik.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 288
Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygg…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 21 december 2023