Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Lars G Larsson som belönats med The Global Energy Prize har arbetat med kärnkraftssäkerhet i större delen av sitt yrkesliv. Foto: Per Rönnberg.

Viktigt samarbete prisas

Lars G Larsson, styrelseledamot i SKB International, har som förste svensk fått The Global Energy Prize. Han får utmärkelsen för sitt arbete med kärnkraftssäkerhet i bland annat Ryssland. Priset delas med en rysk forskare.

Enligt motiveringen har Lars G Larsson fått priset ”för enastående bidrag till förbättringar av kärnkraftssäkerhet och avveckling av kärnkraftsanläggningar”. En stor del av arbetet har skett tillsammans med den ryske forskaren Ashot Arakelovich Sarkisov som han delar prissumman med.

Lars G Larsson är teknologie licentiat i reaktorfysik från Chalmers och har en lång erfarenhet inom området. Bland annat har han varit ansvarig för kärnsäkerhetsarbetet inom European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

– Det här är en bank som bildades och placerades i London efter att muren föll. Det handlade om att hjälpa till med infrastrukturprojekt bakom järnridån men även att arbeta med kärnkraftssäkerhet.

Startade fond

På 90-talet var Lars G Larsson med om att starta en fond vid EBRD för att bygga inneslutningen till Tjernobylreaktorn. Han har också arbetat med ett projekt för att ”städa upp” i Murmansk och ta hand om kärnavfall i området. Där samarbetade han nära med dåvarande vd:n för SKB International, Bo Gustafsson.

– Jag hade oerhört stor nytta av den kompetens som Sverige har byggt upp på området. Världen är väldigt intresserad av det arbete som görs här när det gäller kärnavfallsfrågor. Där har vi och Finland en unik kompetens.
Det handlade i hög grad om att koppla ihop rysk kompetens med svensk sådan. Lars G Larsson menar att samarbetet gick så bra för att det skedde ingenjörer emellan och på vetenskaplig basis. Det var viktigt att visa motparten respekt.

– De ryska ingenjörerna är duktiga och nyfikna. Jag och mina medarbetare sa aldrig ”så här ska ni göra”. Vi sa ”så här har vi gjort” eller ”så här skulle ni kunna göra”. Vi förde en ingenjörsmässig dialog och hade ingen politisk agenda.

Fortsatt engagemang

2005 gick Lars G Larsson i pension men han har behållit sitt engagemang för de här frågorna och sitter bland annat i styrelsen för SKB International. Vad som återstår att göra i dag i Ryssland vill han inte uttala sig om, han har inte följt arbetet tillräckligt i detalj. Men han tycker sig se att intresset från politikernas sida svalnat på senare år.

– Det är väldigt synd eftersom det finns mycket som skulle behöva göras. Världsläget är inte så trevligt just nu och vi skulle behöva mycket mer samarbete av den här typen.

Global Energy Prize delas ut vid en ceremoni i S:t Petersburg i maj. Prissumman som de två pristagarna delar på är 33 miljoner ryska rubel, motsvarande omkring 1,1 miljoner US dollar. Några planer på vad han ska göra för pengarna har Lars G Larsson inte.

– Nej det här kom som en väldigt glad överraskning så jag har inte hunnit tänka på det.

Fakta

Global Energy Prize är ett internationellt vetenskapspris som belönar vetenskapliga och tekniska bedrifter inom energiområdet årligen. Bland tidigare pristagare märks bland annat Zhores Alferov, Nobelpristagare i fysik.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 9 april 2014