Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Välkommet nästa steg i energiöverenskommelsen

I dag har parterna lämnat besked om nästa steg i genomförandet av energiöverenskommelsen. Beskedet innehåller ett förslag om utökat placeringsmandat för Kärnavfallsfonden, den fond som finansierar omhändertagandet av det svenska kärnavfallet.

I juni 2016 slöt regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna en ramöverenskommelse om energipolitiken, den så kallade energiöverenskommelsen. Dagens uppföljande besked innebär att Kärnavfallsfondens placeringsmandat utvidgas till att även omfatta aktier, till skillnad från dagens bestämmelser som endast tillåter investeringar i stats- och bostadsobligationer samt räntekonton hos Riksgälden. De breddade placeringsmöjligheterna väntas ge bättre avkastningsmöjligheter för fonden.

Kommunikationschef Anna Porelius. Foto: Lasse Modin.

– Vi välkomnar beskedet från energiöverenskommelsen. Det är tydligt reglerat i lag att ägarna till kärnkraftverken ska stå för samtliga kostnader för att riva kraftverken och omhänderta allt radioaktivt avfall. Det svenska finansieringssystemet är robust och de nya bestämmelserna innebär en fortsatt långsiktig och ansvarsfull förvaltning av kapitalet i Kärnavfallsfonden, säger Anna Porelius, kommunikationschef på SKB.

Även drifttiden för beräkningen av kärnavfallsavgiften ändras. I dag används en drifttid på 40 år när kärnavfallsavgiften ska beräknas. Denna förlängs nu till 50 år.

– Att man ökar till 50 års kalkylmässig drifttid för de återstående reaktorerna innebär att ägarna får fler år på sig att betala in avgiften. Det speglar bättre den planerade tekniska drifttiden som är 60 år, säger Anna Porelius.

Fakta

Bakgrund

Enligt svensk lag är det kärnkraftsföretagen som ska stå för alla kostnader för att ta hand om och slutförvara kärnavfallet. De ska också bekosta rivningen av kärnkraftverken och andra kärntekniska anläggningar.

Kärnkraftsföretagen betalar ett antal ören per levererad kilowattimme till en statlig fond, Kärnavfallsfonden. Pengarna ska användas till att ta hand om det använda kärnbränslet och finansiera rivningen av de svenska kärnkraftverken. SKB:s verksamhet finansieras huvudsakligen med medel från fonden.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 19 april 2017