Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Så här lagras bränslekassetterna i Clab i dag. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Utökad lagringskapacitet utreds

SKB utreder möjligheterna att öka lagringskapaciteten i mellanlagret Clab. Genom att bland annat lasta om bränslet till kompaktkassetter kan sammanlagt 11 000 ton få plats i befintligt mellanlager.

SKB planerar att det använda kärnbränslet i framtiden ska tas från mellanlagret, inkapslas och placeras i ett framtida slutförvar. För tillfället pågår tillståndsprövningen för Kärnbränsleförvaret i Forsmark och den inkapslingsanläggning som är tänkt att byggas ihop med mellanlagret i Oskarshamn.

Men tillståndsprövningen beräknas ta ytterligare ett antal år i anspråk, och i ljuset av detta har det blivit allt viktigare att fundera över hur mellanlagringskapaciteten ska säkras tills inkapslingsanläggningen och Kärnbränsleförvaret kan tas i drift.

Lasta om bränsle

Nuvarande tillstånd för Clab ger möjlighet att lagra 8 000 ton använt kärnbränsle i anläggningen. Enligt dagens prognoser uppnås detta cirka 2023. Några år längre bort i tiden kommer mellanlagret att vara fullt om ingenting görs. Men det finns möjlighet att utnyttja det befintliga lagringsutrymmet mer effektivt genom att lasta om det bränsle som i dag lagras i normalkassetter till kompaktkasetter.

– Det finns dessutom en mängd härdkomponenter på Clab som skulle kunna mellanlagras på annan plats. Det är kombinationen av dessa åtgärder som gör det möjligt att få plats med upp till 11 000 ton bränsle på Clab, berättar Anders Ström som håller i utredningen på SKB.

Tilläggsyrkande

Hur lagringskapaciteten kan utökas beskrevs även i det senaste forsknings- och utvecklingsprogrammet. Då var tanken att ansöka om tillstånd för detta 2018. Nu utreds i stället möjligheterna att lämna in ett tilläggsyrkande i början av nästa år till den pågående prövningen hos Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det här innebär också att vi behöver genomföra samråd med allmänhet och myndigheter. Samrådet kommer att ske i Oskarshamn den 2 december och samrådsunderlaget finns att hämta på SKB:s webbplats, berättar Helene Åhsberg projektledare för tillståndsprövningen.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 13 november 2014