Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Så här lagras bränslekassetterna i Clab i dag. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Utökad lagringskapacitet utreds

SKB utreder möjligheterna att öka lagringskapaciteten i mellanlagret Clab. Genom att bland annat lasta om bränslet till kompaktkassetter kan sammanlagt 11 000 ton få plats i befintligt mellanlager.

SKB planerar att det använda kärnbränslet i framtiden ska tas från mellanlagret, inkapslas och placeras i ett framtida slutförvar. För tillfället pågår tillståndsprövningen för Kärnbränsleförvaret i Forsmark och den inkapslingsanläggning som är tänkt att byggas ihop med mellanlagret i Oskarshamn.

Men tillståndsprövningen beräknas ta ytterligare ett antal år i anspråk, och i ljuset av detta har det blivit allt viktigare att fundera över hur mellanlagringskapaciteten ska säkras tills inkapslingsanläggningen och Kärnbränsleförvaret kan tas i drift.

Lasta om bränsle

Nuvarande tillstånd för Clab ger möjlighet att lagra 8 000 ton använt kärnbränsle i anläggningen. Enligt dagens prognoser uppnås detta cirka 2023. Några år längre bort i tiden kommer mellanlagret att vara fullt om ingenting görs. Men det finns möjlighet att utnyttja det befintliga lagringsutrymmet mer effektivt genom att lasta om det bränsle som i dag lagras i normalkassetter till kompaktkasetter.

– Det finns dessutom en mängd härdkomponenter på Clab som skulle kunna mellanlagras på annan plats. Det är kombinationen av dessa åtgärder som gör det möjligt att få plats med upp till 11 000 ton bränsle på Clab, berättar Anders Ström som håller i utredningen på SKB.

Tilläggsyrkande

Hur lagringskapaciteten kan utökas beskrevs även i det senaste forsknings- och utvecklingsprogrammet. Då var tanken att ansöka om tillstånd för detta 2018. Nu utreds i stället möjligheterna att lämna in ett tilläggsyrkande i början av nästa år till den pågående prövningen hos Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det här innebär också att vi behöver genomföra samråd med allmänhet och myndigheter. Samrådet kommer att ske i Oskarshamn den 2 december och samrådsunderlaget finns att hämta på SKB:s webbplats, berättar Helene Åhsberg projektledare för tillståndsprövningen.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 13 november 2014