Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Underlag för utökad mellanlagring inskickade

SKB har lämnat in yrkanden och villkorsförslag till Mark-och miljödomstolen för att möjliggöra den kommande villkorsprövningen för mellanlagret Clab. Lagringen i Clab behöver utökas från dagens 8 000 ton använt kärnbränsle till 11 000 ton för att det inte ska få konsekvenser för Sveriges elproduktion.

I augusti beslutade regeringen att bryta ut frågan om utökad lagring i Clab som en separat del ur SKB:s slutförvarsansökan. Sedan dess har SKB arbetat med att förbereda mellanlagringsärendet för prövning enligt miljöbalken och kärntekniklagen. Omfattande arbete, inklusive ett stort antal miljöutredningar, har genomförts för att hantera de nya gränsdragningarna.

Anna Porelius, kommunikationschef.

– SKB har under hösten arbetat intensivt för att möjliggöra en domstolsprövning. Det kvarstår fortfarande osäkerheter kopplade till hur domstolen ska behandla mellanlagringen separat, men vi gör vårt yttersta för att det inte ska påverka Sveriges elproduktion, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

Samtidigt har SKB lämnat in en preliminär säkerhetsredovisning till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Säkerhetsredovisningen ska nu granskas och godkännas av myndigheten, vilket krävs för den stegvisa prövningen enligt kärntekniklagen.

– Vi ser fram emot den fortsatta prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen. Närmast väntar remisshantering och senare under våren en villkorsförhandling i Mark- och miljödomstolen, säger Anna Porelius.

Clab, Centralt mellanlager för använt kärnbränsle, ligger i Oskarshamn. Där mellanlagras Sveriges använda kärnbränsle i vattenbassänger drygt 30 meter ner i berget. Genom att bränslet är täckt med vatten skärmas strålningen av och bränslet kyls. Med tiden minskar både radioaktiviteten och värmen, vilket gör att bränslet blir enklare att hantera i det framtida slutförvar som SKB planerar att bygga i Forsmark.

Ansökan om utökad lagring i Clab hanteras i ett separat spår. Miljöministern har meddelat att regeringsbeslut om utbyggt SFR kommer den 22 december och för slutförvaret för använt kärnbränsle den 27 januari.

Mer information

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 15 december 2021