Underlag för utökad mellanlagring inskickade

SKB har lämnat in yrkanden och villkorsförslag till Mark-och miljödomstolen för att möjliggöra den kommande villkorsprövningen för mellanlagret Clab. Lagringen i Clab behöver utökas från dagens 8 000 ton använt kärnbränsle till 11 000 ton för att det inte ska få konsekvenser för Sveriges elproduktion.

I augusti beslutade regeringen att bryta ut frågan om utökad lagring i Clab som en separat del ur SKB:s slutförvarsansökan. Sedan dess har SKB arbetat med att förbereda mellanlagringsärendet för prövning enligt miljöbalken och kärntekniklagen. Omfattande arbete, inklusive ett stort antal miljöutredningar, har genomförts för att hantera de nya gränsdragningarna.

Anna Porelius, kommunikationschef.

– SKB har under hösten arbetat intensivt för att möjliggöra en domstolsprövning. Det kvarstår fortfarande osäkerheter kopplade till hur domstolen ska behandla mellanlagringen separat, men vi gör vårt yttersta för att det inte ska påverka Sveriges elproduktion, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

Samtidigt har SKB lämnat in en preliminär säkerhetsredovisning till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Säkerhetsredovisningen ska nu granskas och godkännas av myndigheten, vilket krävs för den stegvisa prövningen enligt kärntekniklagen.

– Vi ser fram emot den fortsatta prövningen enligt miljöbalken och kärntekniklagen. Närmast väntar remisshantering och senare under våren en villkorsförhandling i Mark- och miljödomstolen, säger Anna Porelius.

Clab, Centralt mellanlager för använt kärnbränsle, ligger i Oskarshamn. Där mellanlagras Sveriges använda kärnbränsle i vattenbassänger drygt 30 meter ner i berget. Genom att bränslet är täckt med vatten skärmas strålningen av och bränslet kyls. Med tiden minskar både radioaktiviteten och värmen, vilket gör att bränslet blir enklare att hantera i det framtida slutförvar som SKB planerar att bygga i Forsmark.

Ansökan om utökad lagring i Clab hanteras i ett separat spår. Miljöministern har meddelat att regeringsbeslut om utbyggt SFR kommer den 22 december och för slutförvaret för använt kärnbränsle den 27 januari.

Mer information

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 15 december 2021