IAEA:s expertteam på studiebesök vid SKB:s mellanlager Clab.

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA

Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen och uppmärksammar särskilt utvecklingen av SKB:s metod för slutförvaring av använt kärnbränsle, vår lokaliseringsprocess och dialogen med olika intressenter.

Jessica Palmqvist tillförordnad vd SKB.
Foto Mikael Wallerstedt

– Jag känner stolthet över vårt sätt att hantera kärnavfallet i Sverige. Expertgruppen ger oss och alla involverade i det svenska kärnavfallsprogrammet gott betyg i denna granskning, säger Jessica Palmqvist, vd på Svensk Kärnbränslehantering AB.

Syftet med granskningen är att undersöka hur väl länder lever upp till internationella riktlinjer för hantering av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. IAEA har organiserat en granskning som kallas Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation, ARTEMIS. Huvudfokus har varit på hur det nationella systemet för hantering av använt kärnbränsle och allt radioaktivt avfall fungerar som helhet.

– Expertgruppen kommer till slutsatsen att vi har program som på ett säkert och effektivt sätt tar hand om kärnavfallet och att vi har väl utvecklade arbetssätt både internt men också gentemot andra intressenter nationellt och internationellt, fortsätter Jessica.

Regeringen har beställt uppdraget från IAEA mot bakgrund av det europeiska kärnavfallsdirektivet som föreskriver att en internationell utvärdering ska göras minst vart tionde år. Det är första gången en ARTEMIS-granskning genomförts i Sverige.

Ett centralt inslag i granskningen var samtalen med expertgruppen som IAEA satt samman och SKB hade ett brett deltagande och var mycket aktivt.

– Att få ta del av experternas slutsatser gör att vi har möjlighet att ytterligare stärka hanteringen av det radioaktiva avfallet även om vi redan idag har ett säkert och robust system, avslutar Jessica Palmqvist.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 4 maj 2023