Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Svenskt avfall i Kärnbränsleförvaret

Frågan om utländskt avfall i Sverige ställs ibland till SKB. Erik Setzman, som länge har arbetat med ansökningarna för Kärnbränsleförvaret och lagstiftningsfrågor på SKB, reder ut begreppen.

Kan Sverige tvingas ta emot utländskt avfall?
Det finns en internationell samsyn kring att varje land ansvarar för att ta hand om sitt eget kärnavfall. Den återspeglas i internationella konventioner och direktiv samt i den svenska lagstiftningen. Kärnavfallskonventionen (IAEA) från 1997 ger varje land rätt att förbjuda förvaring av andra länders avfall. Även EU:s kärnavfallsdirektiv menar att varje land ska ta hand om sitt eget använda kärnbränsle och kärnavfall.

Finns det extra plats i det tänkta Kärnbränsleförvaret i Östhammar så att även utländskt avfall skulle kunna deponeras där?
Nej, SKB har ansökt om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftsreaktorer som finns  i dag. Slutförvaret är enbart anpassat för det. Våra tillståndsansökningar prövas nu av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen  och därefter ska kommunerna och regeringen fatta beslut.

Kan förutsättningarna ändras?
SKB:s uppdrag är att ta hand om använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken inom ramen för det kärnkraftsprogram och med de samhälleliga förutsättningar som ges i Sverige. Kommunerna (Oskarshamn och Östhammar) där SKB:s anläggningar är belägna och planeras har också bestämt markerat att de inte vill ha utländskt avfall. Vårt samhälle, politiken och lagstiftningen kan förändras men det ändrar inte SKB:s uppdrag.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 24 augusti 2015