Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

SSM ger klartecken för Fud 2019

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, anser att SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud-rapport 2019, uppfyller kärntekniklagens krav och rekommenderar regeringen att godkänna programmet.

Jessica Palmqvist. Foto: SKB.

– Det är glädjande att SSM har lämnat ett yttrande utan förbehåll till regeringen. Det visar att SSM har förtroende för vår verksamhet och att den redovisade forsknings- och utvecklingsplaneringen är ändamålsenlig, säger Jessica Palmqvist, chef för SKB:s forsknings- och utvecklingsavdelning.

Vart tredje år redovisar SKB sina planer för den fortsatta forskningen och teknikutvecklingen i en särskild rapport, som förkortas Fud efter forskning, utveckling och demonstration. Den senaste versionen lämnades in till SSM i september 2019 och ger en bild av de planerade åtgärderna för hantering och slutförvaring av Sveriges kärnavfall och använda kärnbränsle. Strålsäkerhetsmyndigheten har granskat Fud-programmet och inhämtat synpunkter från andra myndigheter, kommuner och miljöorganisationer.

Uppfyller bestämmelserna

I sitt yttrande till regeringen den 30 mars skriver SSM att den sammanfattande bedömningen är att Fud 2019 är tillräckligt allsidig och att de planerade åtgärderna för säker hantering av kärnavfall och använt kärnbränsle samt säker avveckling och rivning av kärntekniska anläggningar är tillräckligt ändamålsenliga för att uppfylla bestämmelserna i  kärntekniklagen.

Ella Ekeroth, gruppchef på SKB och intern beställare av Fud 2019. Foto: SKB.

– Det är ett digert arbete som ligger bakom Fud-programmet, där många har bidragit utifrån sina olika specialistområden. Slutprodukten visar den bredd och det djup som finns inom vårt område och som krävs för att vi ska lyckas med vårt uppdrag att slutförvara det radioaktivt avfallet på ett säkert sätt, säger Ella Ekeroth, gruppchef på SKB och intern beställare av Fud 2019.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 3 april 2020