Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s replik i Dagens Nyheter: ”Slutförvarsfrågan är välgrundad”

Kärnavfallsrådet poängterar i sin artikel på DN debatt (7/3) att regeringens tillståndsbeslut för det svenska slutförvaret för använt kärnbränsle måste vara välgrundat och inte får stressas fram. Vi håller med.

För det svårt att se hur beslutet skulle kunna anses framskyndat efter närmare 40 år av forskning och teknikutveckling och en tillståndsprövning som pågått i tio år.

Metoden är bedömd och godkänd av experter som saknar egenintresse i sakfrågorna. Någonstans måste man dra linjen och bestämma att det finns tillräckligt med underlag för att kunna fatta beslut för det som måste avgöras här och nu. Där står vi i dag. Precis som det framgår i Kärnavfallsrådets artikel så fortsätter sedan en stegvis prövning och uppföljning av expertmyndigheten, under många år framöver.

Jessica Palmqvist, chef för  forskning och utveckling på SKB. Foto: Gabriel Liljevall.

Mark- och miljödomstolen gav efter sin prövning klartecken för stora delar av SKB:s slutförvarsansökan, men efterlyste samtidigt kompletteringar om egenskaper hos den kopparkapsel som ska användas i slutförvaret. Domstolen skrev uttryckligen att verksamheten är tillåtlig om SKB redovisar underlag som visar att slutförvarsanläggningen på lång sikt uppfyller miljöbalkens krav trots de osäkerheter som kvarstår. Våren 2019 lämnade SKB in kompletteringarna till Miljödepartementet, som då tagit över ärendet. Det nya underlaget fokuserade på ett antal specifika frågeställningar om kopparkapselns beständighet och bedömdes av experterna på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som konstaterade att kompletteringarna stärker myndighetens tidigare ställningstagande om SKB:s slutförvarsansökan. SSM hade då redan tillstyrkt ansökan både enligt kärntekniklagen och som remissinstans i miljöbalksprövningen. I prövningen har också de båda berörda kommunerna Östhammar och Oskarshamn sagt ja till planerna. Och samtidigt är man i Finland redan i gång och bygger ett slutförvar, baserat på den metod som SKB har utvecklat och som vi vill använda här.

De frågor om kapseln som tas upp i Kärnavfallsrådets artikel är i grunden inte nya utan finns redan hanterade i underlaget till SKB:s säkerhetsanalyser och är bedömda av SSM. Vi håller med Kärnavfallsrådet om betydelsen av att forskning, teknikutveckling och optimering måste fortsätta även efter ett regeringsbeslut, och våra ambitioner beskriver vi ibland annat i det forskningsprogram som regeringen godkänner vart tredje år, senast i december förra året.

Stegvis prövning

Möjligheten att ta tillvara teknikutveckling ryms i kärntekniklagens stegvisa prövning, där SSM granskar och prövar varje nytt steg för slutförvaret. Och det här är viktigt: Prövningen av SKB:s verksamhet tar inte slut vid ett regeringsbeslut utan fortgår till dess att slutförvaret slutligen ska förslutas, om cirka 70 år. Arbete som rör vår framtida kompetensförsörjning eller informationsbevarande kommer att fortsätta. Tekniska landvinningar kommer att göras och ny kunskap kan inhämtas under arbetets gång som kommer att vara viktig för att optimera slutförvarsmetoden. Vilken roll de av regeringen utsedda ledamöterna i Kärnavfallsrådet har i processen efter ett regeringsbeslut är inte vår sak att avgöra men vi välkomnar som alltid ett brett deltagande i forskningsfrågor.

Hearing

På torsdag hålls en hearing om slutförvaret efter initiativ i riksdagens närings- och försvarsutskott. Förhoppningsvis leder det fram till att regeringen anger en tidsplan för sitt beslut, för det är hög tid att ta nästa steg i det svenska slutförvarsprogrammet.

Jessica Palmqvist, forsknings- och utvecklingschef, Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 10 mars 2021