Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Efter grundstötningen bogserades Sigrid ut till lite djupare vatten. Foto: SKB.

Sigrid tillbaka i drift i slutet av april

På morgonen den 8 april gick SKB:s fraktfartyg m/s Sigrid på grund på en sandbank i Barsebäcks hamn. Fartyget är nu på varv för översyn och reparation och SKB räknar med att hon åter tas i drift i slutet av april, om alla reservdelar kommer på plats och hon får tid i torrdockan.

Vid grundkänningen fanns ingen radioaktiv last ombord, och inga större skador på fartyget kunde heller upptäckas vid den första dykbesiktningen. Väl inne på varv kunde man förutom ytliga färgskador även konstatera skador i ett av propelleraxlarnas lager samt på ena rodret, vilket nu åtgärdas. Samtidigt utförs andra arbeten på Sigrid som var planerade för ett varvsbesök senare i vår. Sigrid räknas att vara tillbaka i drift i slutet av april.

Grundkänningen skedde inne i Barsebäcks hamnbassäng i samband med att fartyget vändes runt för att sedan röra sig in mot kajen. Orsaken till grundkänningen berodde främst på att fartygets position inför vändningen i hamnbassängen var ogynnsam i kombination med att vindhastigheten markant ökade under manövern. Skadorna på axellagret och rodret uppkom då dessa fick grundkänning i sandbanken.

– Vår preliminära utredning visar att det var en plötslig sidvind tillsammans med en ofördelaktig position i hamnbassängen som fick henne att hamna utanför leden. Det är en smal passage in till kajen och marginalerna är små, säger Anna Wikmark på SKB:s transportenhet.

Den slutliga utredningen från Furetank kommer att vara klar under maj månad.

Fakta

SKB:s uppdrag vid Barsebäck är att transportera avfall. m/s Sigrid, som byggdes 2011–2013, är specialdesignat för transport av radioaktivt material. Hon har dubbelt skrov med extra förstärkningar. Viktiga system är dubblerade och separerade för att bidra till hög drifttillgänglighet och flexibilitet.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 8 april 2016