Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Bilden är ett fotomontage över Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark. Den grå delen till höger är befintlig anläggning i berget under havet, den blå visar den planerade utbyggnaden.

Östhammar ger klartecken för utbyggnad av befintligt slutförvar

Östhammars kommun säger ja till SKB:s ansökan om att bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Beslutet fattades vid kommunens fullmäktigemöte den 27 april.

I SFR förvaras kortlivat driftavfall från de svenska kärnkraftverken samt radioaktivt avfall från sjukvård, forskning och annan industri. Anläggningen har varit i drift sedan 1988 och behöver byggas ut för att kunna ta emot rivningsavfall från kärnkraftverken.

– Vi är stolta över att vi får det här förtroendet. Östhammars beslut är ett viktigt steg på vägen för att vi ska kunna ta hand om avfallet som uppstår när flera svenska kärnkraftsreaktorer ska monteras ner och rivas, säger SKB:s vd Johan Dasht.

Nästa steg regeringsbeslut

I oktober 2019 gav Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, klartecken till ansökan enligt kärntekniklagen och i november samma år tillstyrkte Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken. Nästa steg är nu ett regeringsbeslut.

– SKB:s uppdrag omfattar att ta hand om både rivningsavfall och använt kärnbränsle och ett positivt regeringsbeslut om utbyggt SFR skulle vara en av flera viktiga milstolpar som SKB behöver passera för att kunna genomföra hela vår uppgift, säger Johan Dasht.

Stegvis prövning

Vid ett positivt regeringsbeslut går ärendet tillbaka till SSM och domstolen för fortsatt hantering och villkorsförhandling, innan byggnation kan påbörjas. SSM kommer sedan pröva varje nytt steg för anläggningen, inför provdrift, reguljär drift och innan förslutning.

Med utbyggnaden får SFR en lagringskapacitet på cirka 180 000 kubikmeter. Det kommer att ta ungefär sex år att spränga ut, bygga och inreda de sex nya bergssalarna i urberget i Forsmark.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 27 april 2021