Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Bilden är ett fotomontage över Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark. Den grå delen till höger är befintlig anläggning i berget under havet, den blå visar den planerade utbyggnaden.

Östhammar ger klartecken för utbyggnad av befintligt slutförvar

Östhammars kommun säger ja till SKB:s ansökan om att bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Beslutet fattades vid kommunens fullmäktigemöte den 27 april.

I SFR förvaras kortlivat driftavfall från de svenska kärnkraftverken samt radioaktivt avfall från sjukvård, forskning och annan industri. Anläggningen har varit i drift sedan 1988 och behöver byggas ut för att kunna ta emot rivningsavfall från kärnkraftverken.

– Vi är stolta över att vi får det här förtroendet. Östhammars beslut är ett viktigt steg på vägen för att vi ska kunna ta hand om avfallet som uppstår när flera svenska kärnkraftsreaktorer ska monteras ner och rivas, säger SKB:s vd Johan Dasht.

Nästa steg regeringsbeslut

I oktober 2019 gav Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, klartecken till ansökan enligt kärntekniklagen och i november samma år tillstyrkte Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken. Nästa steg är nu ett regeringsbeslut.

– SKB:s uppdrag omfattar att ta hand om både rivningsavfall och använt kärnbränsle och ett positivt regeringsbeslut om utbyggt SFR skulle vara en av flera viktiga milstolpar som SKB behöver passera för att kunna genomföra hela vår uppgift, säger Johan Dasht.

Stegvis prövning

Vid ett positivt regeringsbeslut går ärendet tillbaka till SSM och domstolen för fortsatt hantering och villkorsförhandling, innan byggnation kan påbörjas. SSM kommer sedan pröva varje nytt steg för anläggningen, inför provdrift, reguljär drift och innan förslutning.

Med utbyggnaden får SFR en lagringskapacitet på cirka 180 000 kubikmeter. Det kommer att ta ungefär sex år att spränga ut, bygga och inreda de sex nya bergssalarna i urberget i Forsmark.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 27 april 2021