Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Ny kostnadsberäkning för svenska kärnavfallet

I början av 2014 lämnade SKB in en ny beräkning av kostnaderna för att ta hand om restprodukter och radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Beräkningen kommer att ligga till grund för regeringens beslut om nivån på avgifterna till Kärnavfallsfonden. Men först ska den granskas av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det var den 7 januari som SKB lämnade in det som kallas Plan 2013 till Strålsäkerhetsmyndigheten. Efter myndighetens granskning ska den nya beräkningen ligga till grund för regeringens beslut om vilka avgifter ägarna till de svenska reaktorerna ska betala in till Kärnavfallsfonden 2015–2017.

– Genom regelbundet förnyade beräkningar och långsiktigt robust finansiering säkerställs att vi har de resurser vi behöver, när vi behöver dem, för att ta ansvar för det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken, säger Christopher Eckerberg, vd för SKB.

Enligt den nya beräkningen uppgår den totala kostnaden för det svenska kärnavfallsprogrammet, från start till mål, till cirka 136 miljarder kronor. Av detta har cirka 37 miljarder kronor redan använts för forskning och utveckling samt byggnation och drift av befintliga anläggningar. Resterande 99 miljarder kronor avser framtida kostnader från och med 2015. Av dessa finns drygt 49 miljarder kronor redan i Kärnavfallsfonden. Återstående finansiering täcks dels genom fortsatta inbetalningar till fonden från reaktorägarna och dels genom den avkastning som fonden kommer att ge i framtiden.

Viss ökning

Jämfört med den förra kostnadsberäkningen, Plan 2010, görs vissa justeringar, bland annat för att tillmötesgå synpunkter som SSM framförde i samband med behandlingen av den förra kostnadsberäkningen. I andra delar har fördjupade analyser lett till att tidigare gjorda antaganden stärkts ytterligare.

Den nya beräkningen innebär en viss ökning av den totala kostnaden, jämfört med tidigare beräkningar. Ökningen beror delvis på att den planerade drifttiden har ändrats för flera reaktorer, med ökad omfattning av programmet som följd. Exempelvis beräknas det totala antalet kapslar med använt kärnbränsle som ska slutförvaras till cirka 6 200 mot tidigare 6 000. I övrigt är det främst förändringar gällande utbyggnaden av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, samt ökade drift- och reinvesteringskostnader vid övriga befintliga anläggningar som ligger bakom den beräknade kostnadsökningen. På andra områden, till exempel beräkning av rivningskostnader för kärnkraftverken, har nya fördjupade analyser pekat på god överensstämmelse med tidigare uppskattningar.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 8 januari 2014