Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Bygget av en forskningsanläggning, Onkalo, i Olkiluoto i Finland har redan påbörjats. I ansökan vill Posiva få möjlighet att utöka anläggningen till ett slutförvar för använt kärnbränsle. Foto: Posiva

Myndigheten rekommenderar ja till kärnbränsleförvar i Finland

Finlands strålsäkerhetsmyndighet har lämnat ett positivt yttrande till regeringen om den planerade slutförvarsanläggningen i Olkiluoto. SKB:s motsvarighet i Finland, Posiva, har ansökt om tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle med samma metod som i Sverige.

Parallellt med den svenska tillståndsprövningen av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark pågår en motsvarande prövning i vårt grannland Finland. SKB:s motsvarighet i Finland, Posiva, har där ansökt om tillstånd att bygga ett KBS-3-förvar för använt kärnbränsle, med samma förvarsmetod som SKB vill använda. Finlands strålsäkerhetsmyndighet, STUK, har nu lämnat ett positivt yttrande om Posivas ansökan till Finlands regering.

”Trovärdig argumentation”

I yttrandet konstaterar STUK att Posiva ger en tydlig och trovärdig argumentation för att det föreslagna förvaret, inklusive den planerade inkapslingsanläggningen, blir säkert och kommer att uppfylla myndighetskraven. STUK rekommenderar den finländska regeringen att ge Posiva tillstånd att påbörja bygget. För att senare kunna ta anläggningen i drift behövs en ny prövning av STUK och Finlands regering.

– I dag gläds SKB med Posiva som i och med det positiva yttrandet från den finländska strålsäkerhetsmyndigheten har nått en viktig milstolpe i sitt kärnavfallsprogram, kommenterar Christopher Eckerberg, vd för SKB.

Stegvis process

Precis som i Sverige har Finland en stegvis prövningsprocess, där detaljeringsgraden inom vissa områden ökar successivt. STUK anger ett antal områden där fortsatt utveckling behövs innan slutförvaret kan tas i drift.

– Även om det är två separata tillståndsprövningar i våra respektive länder, har SKB och Posiva ett nära samarbete kring slutförvaringsmetod och fortsatt utvecklingsarbete, avslutar Christopher Eckerberg.

MER INFORMATION

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 12 februari 2015