Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Milstolpe passerad för slutförvaret för långlivat avfall

Slutförvaret för långlivat avfall är det förvar som planeras att tas i drift sist av SKB:s tre slutförvar. En milstolpe har nu passerats i och med att en säkerhetsvärdering av förvarskonceptet blivit klar.

Vid sidan av utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall och bygget av ett framtida kärnbränsleförvar planerar SKB även ett slutförvar för långlivat avfall, SFL. Där ska låg- och medelaktivt avfall som klassas som långlivat slutförvaras. Det här förvaret blir sist ut av SKB:s förvar. Det blir dessutom minst av de tre förvaren och kommer att rymma endast 16 000 kubikmeter avfall.

Säkerheten i förvaret

SKB har tidigare tagit fram ett förslag till utformning av SFL. Sedan 2015 har SKB:s experter arbetat med en säkerhetsvärdering av förslaget och resultaten är positiva, berättar Jenny Brandefelt som varit projektledare för säkerhetsvärderingen.

Jenny Brandefelt, som varit projektledare för säkerhets-värderingen av SFL. Foto: SKB.

– SFL måste vara säkert under en lika lång tidsperiod som Kärnbränsleförvaret, och vi har nu visat att det föreslagna konceptet har möjlighet att uppfylla myndigheternas krav på säkerhet efter förslutning – förutsatt att platsen och förvarets barriärer har lämpliga egenskaper, säger hon.

Förvarskonceptet går ut på att två bergssalar byggs på cirka 500 meters djup i urberget. En del byggs med betongbarriärer. Där placeras metalliskt avfall, till exempel härdkomponenter och styrstavar från kokvattenreaktorer som blivit bestrålade inne i reaktortanken. Annat långlivat avfall, exempelvis historiskt avfall från tidig kärnteknisk forskning, placeras i en förvarsdel som återfylls med bentonitlera.

Bygger vidare på befintlig kunskap

Säkerhetsvärderingen som gjorts är inte en fullständig säkerhetsanalys men baseras på samma metodik som säkerhetsanalyserna för Kärnbränsleförvaret och SFR. Eftersom platsen för SFL inte är bestämd ännu finns inga platsdata att använda sig av. SKB:s experter har därför nyttjat befintlig kunskap och data från SKB:s tidigare platsundersökningar.

Förvarskonceptet som utvärderats innebär att SFL byggs på cirka 500 meters djup och består av två bergssalar.

– Säkerhetsvärderingen är en viktig milstolpe i utvecklingen av SFL och med hjälp av den kan vi gå vidare och planera det fortsatta arbetet, berättar Jenny Brandefelt.

Nästa steg i utvecklingen av förvaret blir att vidareutveckla konceptet och utarbeta detaljer för förvarets utformning. En platsvalsprocess ska också genomföras. SKB planerar en stegvis process som bygger på kunskap och erfarenheter från tidigare platsvalsprocesser. Den kommer att ske i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten och berörda kommuner.

SFL kommer att tas i drift sist av SKB:s tre förvar. En stor del av det långlivade avfallet uppstår vid rivning av kärnkraftsreaktorer. Avfallet kommer att mellanlagras fram tills SFL tas i drift, vilket kan ske någon gång i mitten av detta sekel.

mer information

Säkerhetsvärderingen för SFL presenteras i en huvudrapport och fem huvudreferenser, samt 20 underlagsrapporter där beräkningar och fördjupade analyser redovisas för respektive område. Rapporterna är på engelska.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 6 februari 2020