Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

2014 års mottagare av Äspö Miljöforskningsstiftelses miljöpris: Olof Engstedt och Bengt-Göran Birgersson. Foto: SKB.

Miljöpris delades ut

I septembersolen och med Tjustgöls vackra boningshus som bakgrund delade Äspö Miljöforskningsstiftelse ut det årliga miljöpriset.

Äspö Miljöforskningsstiftelse delar ut ett pris om totalt 100 000 kronor till en eller flera personer, företag eller organisationer i Kalmar län som bidragit till större miljöengagemang genom ökade kunskaper eller praktiskt inriktade miljöinsatser.

I år delades priset av eldsjälarna Olof Engstedt och Bengt-Göran Birgersson.

Olof Engstedt får priset med motiveringen: ”För att han genom sitt stora engagemang i arbetet med att öka produktionen av fiskyngel i Östersjöns kustvatten entusiastiskt uppmuntrar både fiske- och naturvårdsintresserade till insatser för en bättre kustvattenmiljö och för att han med sina stora kunskaper stimulerar till vattenvårdande åtgärder baserade på vetenskaplig grund.”

Andra året

Bengt-Göran Birgersson får priset med motiveringen: ”För att han genom sitt stora ideella engagemang inom Alsteråns vattenråd i hög grad bidragit till större miljökunskaper och en ökad förståelse för vattenmiljön inom Alsteråns avrinningsområde hos såväl näringsliv som allmänhet.”

Miljöpriset delades ut för andra året. Prisutdelare var Lars-Erik Johansson, ordförande i miljöpriskommittén.

Fakta

Äspö Miljöforskningsstiftelse

Äspö Miljöforskningsstiftelse stödjer utbildning och forskning på miljöområdet och anordnar i detta syfte symposier och konferenser med tema hämtade från miljö och närbesläktade områden som till exempel geologi och hydrogeologi. Stiftelsen arbetar i nära kontakt med SKB:s Äspölaboratorium och forskningsplattformen Nova FoU. Stiftare är Elajo Invest AB, Regionförbundet i Kalmar län, Oskarshamns kommun och SAFT AB.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 6 oktober 2014