Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Sigrid berättigad till statligt sjöfartsstöd

Furutank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen beviljats statligt stöd för sjötransporter.

– Domen stärker SKB:s möjligheter att behålla m/s Sigrid under svensk flagg, kommenterar Anna Wikmark, chef för transportenheten på SKB.

Sjöfartsstöd, som syftar till att stärka den svenska sjöfarten, utbetalades även för SKB:s förra fartyg m/s Sigyn. Regelverken ändrades dock i samband med att m/Sigrid togs i drift och en lång rättslig process följde med överklaganden från olika parter i flera juridiska instanser.

För att få stöd beviljat måste upphandling av transporterna ske i internationell konkurrens på den öppna marknaden. Så säger lagen. Frågan som Högsta förvaltningsrätten haft att ta ställning till är hur man ska tolka villkoret att ett fartyg används i trafik som är utsatt för internationell konkurrens.

Till skillnad från kammarrätten, som var snävare i sin bedömning av konkurrensvillkoret, konstaterar Högsta förvaltningsrätten nu i sin dom att den typ av trafik som m/s Sigrid normalt sett används i är utsatt för internationell konkurrens.

m/s Sigrid transporterar i huvudsak radioaktivt avfall mellan de svenska kärnkraftverken och SKB:s anläggningar i Oskarshamn och Forsmark. Men hon utför även på uppdrag samma typ av transporter för utländska kraftbolag.

– Sigrid är det enda rorofartyget i Europa som är anpassat för den här typen av transporter. När hon inte kör radioaktivt avfall åt SKB, kör hon bland annat färskt bränsle åt svenska och internationella bränsletillverkare, säger Anna Wikmark

Fakta

Statligt sjöfartsstöd

Statligt sjöfartsstöd kan ges till juridiska personer som har eller har haft anställda för arbete ombord på svenskregistrerade fartyg. Stödet täcker arbetsgivaravgiften för besättningen

Ett villkor för statligt sjöfartsstöd är att fartyget i sin näringsverksamhet används i trafik som är utsatt för internationell konkurrens. Syftet med stödet är att stärka den svenska sjöfartens konkurrenskraft.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 21 december 2018