Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Sigrid berättigad till statligt sjöfartsstöd

Furutank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen beviljats statligt stöd för sjötransporter.

– Domen stärker SKB:s möjligheter att behålla m/s Sigrid under svensk flagg, kommenterar Anna Wikmark, chef för transportenheten på SKB.

Sjöfartsstöd, som syftar till att stärka den svenska sjöfarten, utbetalades även för SKB:s förra fartyg m/s Sigyn. Regelverken ändrades dock i samband med att m/Sigrid togs i drift och en lång rättslig process följde med överklaganden från olika parter i flera juridiska instanser.

För att få stöd beviljat måste upphandling av transporterna ske i internationell konkurrens på den öppna marknaden. Så säger lagen. Frågan som Högsta förvaltningsrätten haft att ta ställning till är hur man ska tolka villkoret att ett fartyg används i trafik som är utsatt för internationell konkurrens.

Till skillnad från kammarrätten, som var snävare i sin bedömning av konkurrensvillkoret, konstaterar Högsta förvaltningsrätten nu i sin dom att den typ av trafik som m/s Sigrid normalt sett används i är utsatt för internationell konkurrens.

m/s Sigrid transporterar i huvudsak radioaktivt avfall mellan de svenska kärnkraftverken och SKB:s anläggningar i Oskarshamn och Forsmark. Men hon utför även på uppdrag samma typ av transporter för utländska kraftbolag.

– Sigrid är det enda rorofartyget i Europa som är anpassat för den här typen av transporter. När hon inte kör radioaktivt avfall åt SKB, kör hon bland annat färskt bränsle åt svenska och internationella bränsletillverkare, säger Anna Wikmark

Fakta

Statligt sjöfartsstöd

Statligt sjöfartsstöd kan ges till juridiska personer som har eller har haft anställda för arbete ombord på svenskregistrerade fartyg. Stödet täcker arbetsgivaravgiften för besättningen

Ett villkor för statligt sjöfartsstöd är att fartyget i sin näringsverksamhet används i trafik som är utsatt för internationell konkurrens. Syftet med stödet är att stärka den svenska sjöfartens konkurrenskraft.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 21 december 2018