Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Lång process närmar sig slutet

På ett extra sammanträde i går kväll (13/10) röstade Östhammars kommunfullmäktige med övertygande majoritet ja till ett kärnbränsleförvar i Forsmark. Det är ett historiskt beslut. Nu ligger det slutliga avgörandet i slutförvarsfrågan på regeringens bord.

– Det är förstås väldigt glädjande att Östhammars kommun fattat det här historiska beslutet. Det är helt avgörande för att vi i Sverige ska kunna ta slutligt ansvar för det radioaktiva avfall som vår generation har producerat, säger Johan Dasht, SKB:s vd.

Slutförvaret för radioaktivt avfall blir ett av de största infrastrukturprojekt som genomförts i Sverige. Det blir också ett av landets största miljöskyddsprojekt. Sett till investeringar handlar det i runda tal om 19 miljarder som beräknas generera cirka 1 500 arbetstillfällen.

Myndigheterna granskar

Det var 2009 som SKB valde Forsmark som plats för ett slutförvar för använt kärnbränsle. Och två år senare, 2011, lämnades tillståndsansökningarna in till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och Mark- och miljödomstolen, MMD, för granskning. Underlagen granskades därefter av myndigheternas egna experter och av flera olika remissinstanser. Även en internationell expertgrupp yttrade sig på statens begäran sig om den långsiktiga säkerheten.

Alla underlag på plats

Efter flera remissrundor tillstyrkte SSM i januari 2017 SKB:s ansökan. Under hösten samma år hölls också en huvudförhandling i miljöbarksärendet. MMD var positiv på flera viktiga punkter, bland annat om de frågor som rör platsen Forsmark, berget, bufferten, miljökonsekvensbeskrivningen och anläggningarna i Oskarshamn, men efterlyste mer underlag om kopparkapslarna. Det materialet lämnade SKB in till regeringen i april 2019.

Med beskedet från Östhammars kommun och att Oskarshamns kommun sedan tidigare sagt ja till etableringen av inkapslingsanläggningen finns nu alla underlag på plats för att regeringen ska kunna avgöra frågan.

Efter ett regeringsbeslut går ärendet tillbaka till SSM och MMD som ställer villkor för anläggningarna. SKB siktar på att bygget ska kunna komma i gång i början mitten av 2020-talet och ta runt tio år att genomföra.

Flera kontrollstationer

Att tillstånd beviljats betyder inte att processen är avslutad. När det handlar om kärntekniska anläggningar finns ett stort antal kontrollstationer på vägen. Bland annat krävs ytterligare tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att inleda byggfasen, för provdrift, för rutinmässig drift och till sist för att avveckla och försluta anläggningarna.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 14 oktober 2020