Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Lägesrapport från grod-hotellet i Forsmark

Hallå där, Sara Nordén, SKB:s platsekolog i Forsmark. I våras byggde SKB en övervintringsplats för gölgrodorna i Forsmark.

Hur har det gått? Har grodorna börjat flytta in?

– Det är svårt att säga hur många som faktiskt checkat in. Det har varit rätt varmt och skönt ute, så de kanske dröjer sig kvar längre än normalt i gölarna. I vanliga fall brukar de börja vandra upp till sina vinterkvarter i slutet av augusti. Viloperioden sträcker sig från oktober till april.

Hur vet ni att de kommer att trivas?

– Ja, det vet vi ju inte säkert. Hotellet är ett röse som består av sand, grus, stenar, gamla kvistar och jord, precis en sådan hemmiljö som grodorna borde tycka om. Vi funderar just nu över hur vi ska kontrollera att de verkligen checkar in. Vi skulle ju gärna vilja ha bevis i någon form, gärna bildbevis, men förmodligen är det lättare att få det i vår när de är på väg ut igen. Då vet vi säkert att de varit där över vintern.

Varför är gölgrodan viktig för SKB?

– Gölgrodan står på den nationella rödlistan och är skyddad enligt artskyddsförordningen. Den förekommer i en av de gölar som SKB måste fylla igen när vi börjar bygga Kärnbränsleförvaret i Forsmark. SKB har därför åtagit sig att skapa nya livsmiljöer åt grodorna. Vi har bland annat grävt först fyra och sedan ytterligare två nya gölar åt dem. Förhoppningen är att grodorna självmant ska flytta dit, göra sig hemmastadda och börja föröka sig. Den nya övervintringsplatsen ligger i nära anslutning till de gölarna.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 25 september 2014