Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Det här var den syn som mötte Östhammars kommunalråd när hon kom till Vegakontoret för en tid sedan för att möte en grupp japanska journalister. Foto: Eva Nevelius

Japanska nyhetsmedier på besök

Ett 20-tal representanter för stora japanska nyhetsredaktionerna besökte nyligen Sverige och SKB. Störst förundran väckte det lokala stödet för slutförvarsplanerna i Östhammars kommun.

Innan gruppen kom fram till Forsmark och Vegakontoret stannade de en snickare på gatan inne i Östhammar för att fråga om hans inställning till det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle. Tolken Lena Lindahl berättar att han fick svara på frågan om han verkligen inte kände någon oro inte bara en utan hela sex gånger.

Hon förklarar att allt som har med kärnkraft att göra är en känslig fråga i Japan, inte minst efter det som hände i Fukushima. Samtliga japanska kärnkraftverk stängdes av efter katastrofen, men det finns ansökningar från företagen om att starta några av reaktorerna igen. I samband med detta har också slutförvarsfrågan fått ny aktualitet.

Skur av frågor

När de japanska journalisterna nu mötte kommunalrådet Margareta Widén Berggren (S) hade de svårt att förstå varför Östhammars kommun hittills haft en positiv inställning till ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.

– Vi är vana vid kärnkraft och att informera oss om svåra frågor. Om det visar sig att det här är en säker plats så kan vi också tänka oss att ha slutförvaret här, sade hon bland annat.

Sedan följde en skur av frågor om allt från vilken religion vi har i Sverige till om det finns någon fiskeby i närheten av Forsmark.

Journalisterna hade ett digert program under de tre dagar de befann sig i Sverige. Först besökte de SKB:s forskningsanläggning Äspölaboratoriet och Mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn. Dag två var de i Stockholm för att intervjua energiminister Ibrahim Baylan (S), Strålsäkerhetsmyndigheten och SKB:s vd Christopher Eckerberg. Därefter var det Östhammar och Forsmarks tur.

Stora redaktioner

Journalistgruppen representerade några av de riktigt stora nyhetsredaktionerna i Japan som NHK (National Broadcasting Corporation, motsvarigheten till Sveriges Television), nyhetsbyrån Kyodo (motsvarigheten till TT) och de stora dagstidningarna med miljonupplagor som Mainichi, Yomiuri och Asahi.

MER INFORMATION

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 10 februari 2015