Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Kajsa Engholm är skolinformatör på SKB och Spiros Toulikas arbetar på SKB Näringslivsutveckling. Foto: SKB.

Innovativa ungdomar i Oskarshamn

För första gången någonsin har en lokal Blixtlåset-final genomförts på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Blixlåset drivs i samarbete med bland annat Teknikcollege och är de svenska gymnasiemästerskapen i innovationer.

SKB deltog med två jury-medlemmar; Spiros Toulikas och Kajsa Engholm.

Teknikprogrammets årskurs tvåor har under hösten funderat kring innovationer och idéer och därefter fortsatt med att ta fram modeller. Ett tiotal grupper bestående av tre–fyra elever presenterade sina innovativa idéer för en jury bestående av representanter från både skola och näringsliv.

Idéerna handlade om allt från godispåsar med extra fack för godispapper och hopfällbara galgar till lösningar för hur kablage ska dras i fastigheter vid nybyggnation och verktyg som kan hjälpa människor med greppsvårigheter. När de presenterade sina idéer var det viktiga inte presentationen i sig utan hur de kunde förklara nyttan med innovationen, hur tankarna gick för att leda fram till den, om den fungerar i dagsläget eller om de tagit fram en prototyp och om den kommer att gå att sälja i framtiden.

Regionfinal i Värnamo

Fyra av grupperna gick vidare till regionfinal i Värnamo längre fram i vår. Ytterligare en grupp kommer att utses av Teknikprogrammets arbetslag.

Flera av grupperna kommer fortsätta att arbeta med sina idéer som företag inom Ung Företagsamhet i årskurs 3.

– Jag är väldigt imponerad av ungdomarna. De är otroligt kreativa och vi fick många bra idéer presenterade för oss i dag, säger Kajsa Engholm.

– Oskarshamn må ligga på infrastrukturens baksida, men om fem år ligger vi på innovationernas framsida, visionerar eldsjälen bakom Blixtlåset på Oscarsgymnasiet, läraren Hanna Sandqvist.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 16 januari 2020