Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Hallå där, Peter Wass!

SKB har nyligen lämnat in sin återkommande beräkning av kostnaderna för att ta hand om det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken.

Peter Wass är avdelningschef för Finans och affärsstöd. Foto: SKB.

Kan du berätta lite mer om den nya prognosen?
– SKB lämnar vart tredje år in en kostnadsberäkning till myndigheterna. Den nya prognosen kallar vi Plan 2019 och enligt den uppgår den totala kostnaden för det svenska kärnavfallsprogrammet, från start till mål, till cirka 147 miljarder kronor beräknat på 60 års drift av reaktorerna. Jämfört med den tidigare kostnadsberäkningen ökar de framtida kostnaderna med 3,8 miljarder kronor till cirka 94 miljarder kronor, motsvarande 4,2 procent.

– Kärnkraftsföretagens gemensamma kostnader, det vill säga kostnaderna för SKB:s verksamhet, ökar med cirka 2 miljarder kronor medan kostnaderna för avveckling av kärnkraftsreaktorerna ökar med 1,8 miljarder kronor.

– Sedan den förra kostnadsberäkningen har planeringen och arbetet med att avveckla de stängda kärnkraftsreaktorerna kunnat konkretiseras ytterligare. Det har gjort att också beräkningarna har kunnat bli allt mer precisa i de här delarna. Kostnadsberäkningen påverkas även av ökade kostnader främst inom IT.

Varför görs de här prognoserna?
– Kostnadsberäkningarna som vi gör ligger till grund för vilka avgifter kärnkraftsbolagen ska betala in till Kärnavfallsfonden. Det är reglerat i lagen att det är kärnkraftsföretagen som ska stå för alla kostnader för att ta hand om och slutförvara kärnavfallet. De ska också bekosta rivningen av kärnkraftverken.

– Vi har nu lämnat in vår kostnadsberäkning till Riksgälden, som nyligen tagit över granskningsuppdraget för finansieringen av det svenska kärnavfallsprogrammet från Strålsäkerhetsmyndigheten. Riksgälden lämnar sitt förslag till regeringen som senare fattar beslut om avgifterna till fonden för perioden 2021-2023.

Hur mycket medel finns i fonden i dag?
– I dagsläget finns drygt 69 miljarder kronor i Kärnavfallsfonden. Cirka 53 miljarder kronor har redan investerats i forskning och utveckling, uppförande och drift av anläggningarna Centralt mellanlager för använt kärnbränsle (Clab), Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) och SKB:s transportsystem.

Hur säkras att det finns finansiering för framtiden?
– Återstående finansiering täcks dels genom fortsatta inbetalningar till fonden från kärnkraftsbolagen, dels genom den avkastning som fonden kommer att ge i framtiden. Ägarna ställer också säkerheter för medel som ännu inte inbetalats. Kärnkraftsbolagen och dess ägare kommer att stå för samtliga kostnader för omhändertagande av kärnavfallet från de svenska kärnkraftverken.

Läs mer om finansieringen av SKB:s verksamhet.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 9 oktober 2019