Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s program för forskning, utveckling och demonstration får grönt ljus

Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning och utveckling, Fud 2016, som remissbehandlats sedan hösten 2016.

Vart tredje år redovisar SKB sina planer för den fortsatta forskningen och teknikutvecklingen i en särskild rapport, som förkortas Fud efter forskning, utveckling och demonstration. Den senaste versionen lämnades in i september 2016 och ger en bild av helheten för slutförvaring och avveckling samt beskriver i mer detalj planerna fram till 2022. Fud-programmen är en viktig del av samhällets granskning av SKB:s arbete och ger i retur SKB en kontinuerlig återkoppling vart tredje år på det beskrivna arbetet.

I det senaste Fud-programmet lades kraft på att skapa ett mer välmotiverat och bättre strukturerat program, samt att det gavs mer utrymme åt avveckling av kärntekniska anläggningar.

– Det är glädjande att regeringen har godkänt vårt forskningsprogram eftersom det lägger grunden för SKB:s fortsatta utvecklingsarbete, säger SKB:s vd Eva Halldén.

I regeringens beslut ställs också villkor för den fortsatta forsknings- och utvecklingsverksamheten.

I det senaste beslutet skriver regeringen bland annat att kommande redovisning ska omfatta forskning och utveckling avseende avveckling, nedmontering och rivning samt hantering och slutförvaring av kärnkraftens restprodukter. I nästa redovisning ska också reaktorinnehavarna och Svensk Kärnbränslehantering AB beakta hur Fud-programmet bättre kan bidra till öppenhet och insyn i hur arbetet med forskning, utveckling och demonstration av metoder för hantering och slutförvaring av kärnavfall bedrivs. Dessutom ska kommande Fud-program innehålla en beskrivning av hur kompetensutvecklingen och kompetensförsörjningen ska säkras i ett tidsperspektiv på 50–100 år.

Nästa Fud-program kommer att lämnas in för granskning år 2019.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 3 april 2018