Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar

SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen.

I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den är en viktig förutsättning för att hantera och transportera radioaktivt avfall och använt kärnbränsle från kärnkraftverken. Hamnen behöver nu rustas upp och utökas med ytterligare en kajplats.

Anna Porelius, kommunikationschef SKB. Foto Mikael Wallerstedt.

– SKB ska genomföra två stora byggprojekt i Forsmark de kommande åren och behöver säkerställa hållbara transporter. Om byggmaterial och bergmassor kan gå sjövägen, minskar antalet vägtransporter i kommunen, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

En upprustning och utbyggnad innebär investeringar på ungefär 200 miljoner kronor. Arbetet kommer att pågå under ett år och hamnen ska därefter vara redo för såväl utbyggnad av SFR som byggnation av Slutförvar för använt kärnbränsle. Det är två byggprojekt i mångmiljardklassen där främst överskott av bergmassor behöver transporteras bort och byggmaterial tas in via hamnen.

Huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen sker under två dagar i Nacka samt en dag i Forsmark när domstolen besöker hamnområdet.

Fakta

Forsmarks hamn, togs i bruk i mitten av 1970-talet och alla reaktortankar togs in den vägen, sedan dess har den använts för Forsmarks Kraftgrupp och SKB:s verksamheter.

Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, är ett slutförvar för drift- och rivningsavfall från kärnkraftverken och radioaktivt avfall från annan industri, sjukvård och forskning. Det ligger granne med  Forsmarks hamn och utbyggnaden av SFR påbörjas hösten 2023.

Slutförvar för använt kärnbränsle, ska byggas några hundra meter från Forsmarks hamn. Regeringen har gett klartecken till anläggningen, men det återstår steg i tillståndsprövningen innan byggnationen kan påbörjas.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 25 maj 2023