Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s klimatforskare Jens-Ove Näslund höll uppskattad klimattemakväll i Östhammar och fick många frågor kring Grönland och Forsmark. Foto: Lasse Modin

Forsmark flyttades till Grönland för en kväll

Finns det stora likheter mellan Grönland och Forsmark?– Absolut! sade klimatforskaren Jens-Ove Näslund.Efter dryga två timmar nickade de runt 50 åhörarna instämmande vid onsdagens temakväll om klimat på SKB:s Östhammarskontor.

Det blev en svindlande resa över en miljon år. Allt för att visa att klimatforskningen på Grönland ger en viktig pusselbit till det digra underlaget för ansökan att bygga Kärnbränsleförvaret i Forsmark.

Gensvaret från deltagarna blev stort. Istider är fascinerande. Det var länge sedan frågorna var så många och så initierade vid en temakväll som nu.

Många engagerade frågor

– Verkligen roligt att det var en sådan engagerad skara, sade Jens-Ove när han försökte bena ut allt ifrån permafrostens kommande utbredning i Forsmark till hur borrhålen på Grönland kunde hållas isfria tillräckligt länge för att hinna skicka ner mätutrustning.

Gronlandstema200px

Marianne Kjellgren och Gert Linderoth, två kunniga och vetgiriga åhörare.

Under sex år har SKB, tillsammans med sina finska och kanadensiska motsvarigheter, forskat på Grönland för att bland annat se hur ett istäcke på flera kilometer påverkar berggrunden kring 500 meters djup. Det är samma nivå som det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark ska ligga på.

Mera kyla än hetta

– Istider kommer, var så säkra. Genom att studera historien kan vi överföra modeller till framtiden, men vi förmodar att klimatförändringar ger något kortare normaltillstånd och längre värmeperioder, sade Jens-Ove Näslund.

”Normaltillstånd” handlar inte om några futtiga plus- eller minusgrader hit eller dit nästa år, utom om att det faktiskt är betydligt vanligare med istid än varmt klimat sett över en cykel på 100 000 år. Så Kärnbränsleförvaret måste vara rustat för kalla förhållanden.

– Men hur vi än simulerar i våra modeller måste det vara extremt kallt under en extremt lång period för att exempelvis bentonitleran som omsluter kopparkapslarna ska skadas där nere. Enligt säkerhetsanalyserna är det långt ifrån rimligt, sade Jens-Ove Näslund.

De tre barriärerna

Den svenska metoden att innesluta använt kärnbränsle med tre barriärer, kopparkapsel, bentonitlera och urberg, ska skydda bränslet i minst 100 000 år från exempelvis grundvattenflöde, tre kilometer istäcke och jordbävningar.

– Det här är stora och svåra frågor, men efter den här kvällen har jag blivit ännu mera intresserad, sade en av åhörarna när han vandrade hem med Grönlands inlandsis på näthinnan och Östhammars vårgrus under fötterna.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 7 april 2016