Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Förankring svårt för många länder

Acceptans är ett problem för många länder när de ska välja plats för ett slutförvar för använt kärnbränsle. Det berättade Magnus Holmqvist, vd SKB International, på SKB:s temakväll nyligen i Oskarshamn.

– Vi kan inte ta över andra länders program, men vi kan ge hjälp till självhjälp, sa Magnus Holmqvist om SKB Internationals verksamhet.

Magnus är väl insatt i hur andra länder tänker när det gäller att ta hand om sitt använda kärnbränsle och högaktiva avfall. Enligt honom finns det tre viktiga C: Competent (kunnig), Confident (trygg) och Courageous (modig). Om en organisation inte har dessa förmågor, då är det svårt, ja, kanske till och med omöjligt att driva ett program för slutförvaring framåt.

Magnus Holmqvist. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

SKB International har verkat i ett 30-tal länder sedan starten 1984 och arbetar i dag mest mot Storbritannien, Japan och Taiwan. Man ser också till exempel Kina och Sydkorea som kommande marknader.

– Kina är ett spännande land där det händer mycket just nu och de bygger bland annat nya reaktorer där. De planerar att bygga ett underjordslaboratorium i nordvästra Kina upp mot Mongoliet. De har ett torrt och bra berg där på samma vis som vi har i Forsmark. Tanken är att man senare ska utveckla det till ett slutförvar. Man planerar också att ha fem slutförvar för låg- och medelaktivt avfall i drift inom fem år.

Förankring svårt

Sydkorea har hamnat i ett läge där de inom kort måste lösa mellanlagringen då man snart har fullt i förvaringspoolerna hos kärnkraftverken.

– Sen har de nästa huvudvärk, att hitta platsen för ett slutförvar. Precis som när det gäller Japan har sydkoreanerna svårt med förankringsprocessen. De är duktiga på det tekniska, men inte på att kommunicera.

Det är alltså inte tekniken som ställer till det för SKB:s systerorganisationer, utan det som stoppar upp arbetet handlar om att få acceptans.

Kanada på väg

Även Kanada stötte på det problemet när deras program för avfallshanteringen startade i början av 90-talet. Programmet gick i stå på grund av problem med acceptansen. För att komma vidare så tillsatte man en grupp som skulle utgöra ett tvärsnitt av befolkningen.

– De kom fram till att det som behövdes var en omfattande dialog med kommunerna. Och det har visat sig vara väldigt framgångsrikt. Man gick från att ha problem i slutet av 90-talet till att få 21 kommuner som var villiga att ställa upp. I dag är det nio platser kvar som ska bli två eller tre innan man är redo för platsundersökningar och slutligt val.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 13 mars 2017