Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

En första rapport om långtidsförsöket LOT

Nu har den första av totalt tre rapporter om SKB:s långtidsförsök av bentonitlera, LOT, publicerats. Rapporten ger en beskrivning av förutsättningarna för de senast upptagna försökspaketen i experimentet och hur dessa har hanterats. 

Hösten 2019 återtog SKB två försökspaket i LOT-försöket, som varit placerade i berget i Äspölaboratoriet i över 20 år. LOT står för Long Term Test of Buffer Material och syftar till att undersöka förändringar i bentonitleran i slutförvarsförhållanden. Den första rapporten av försöket har nu publicerats.

– Den här rapporten presenterar hur förhållandena sett ut i paket S2 och A3 sedan de installerades samt hur mättnadsgraden för bentoniten såg ut när experimenten bröts. Rapporten ger viktiga grundförutsättningar för den fortsatta detaljanalysen av bentoniten men även för övriga delar, såsom de installerade kopparkomponenterna, säger Magnus Kronberg som är ansvarig för LOT-projektet hos SKB.

Nästa delrapport, som fokuserar på kopparkomponenterna, väntas bli klar under de närmaste månaderna medan det kommer att ta åtminstone ett par år innan de avslutande bentonitanalyserna är färdiga och rapporterade.

Fakta

Bakgrund: LOT

Mellan 1996 och 1999 installerades totalt sju försökspaket, vart och ett med ett centralt cirka fyra meter långt kopparrör omgivet av kompakterad bentonitlera. En elektrisk värmare inne i kopparröret har använts för att simulera resteffekten, värmen, från det använda bränslet. Tre försökspaket har utsatts för typiska förvarsförhållanden och fyra försökspaket har utsatts för speciellt ogynnsamma förhållanden, framförallt förhöjd temperatur. Sedan tidigare är fyra paket återtagna och undersökta medan ett sista paket återstår för senare återtag och analys

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 15 juni 2020