Dykare inventerar bottenmiljöer i Forsmark

Forsmark är genom SKB en av de mest dokumenterade platserna i världen. Nu kan även havsbottnen i närheten av Stora Asphällan och Söderviken läggas till de undersökta områdena.

Där gjorde häromveckan Sveriges Vattenekologer på uppdrag av SKB undersökningar och karteringar. SKB överväger att använda havsvatten för sina byggprocesser och då vill man få en bild av hur bottenmiljöerna ser ut i dag.

Micke Borgiel och hans två kolleger från Sveriges Vattenekologer kastar loss för att börja dykningarna utanför Stora Asphällan. Foto: SKB.

– Vi vill veta ifall det finns några speciellt annorlunda växtsamhällen eller skyddade arter i de här områdena. I så fall ska vi dokumentera dem så att vi sen kan anpassa anläggningarna efter det. Målet är ju att vi inte ska göra nån skada i de känsliga miljöerna, förklarar Sara Nordén, platsekolog.

Utanför Stora Asphällan och SKB:s Vegakontor kunde dykare gå ner och inventera visuellt. Men i Söderviken, som ligger i närheten av inloppet till kraftverkets kylvattenkanal, var det för strömt att dyka. Där använde man i stället en undervattenskamera som sänktes ner från båten och bottnen filmades.

SKB slåttar i rikkärrområden

Norra Upplandskusten är ju känd för sina många rikkärr, näringsfattiga men artrika områden. Rikkärr finns även på SKB:s mark i Forsmark. Där växer bland annat den oansenliga men mycket ovanliga orkidén gulyxne. För att trivas behöver den kalkhaltig jord, fuktighet och att marken hålls öppen. Därför slåttrar SKB några av de växtmiljöerna regelbundet. Så även i år.

– Vi tar bort vass så att våtmarken inte ska växa igen. När rikkärren blir lite äldre kommer vassen in och tränger ut de andra växterna. Vi motverkar naturen lite här och ser till att förstärka populationen som finns här, säger Sara Nordén, platsekolog.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 24 september 2020