Dykare inventerar bottenmiljöer i Forsmark

Forsmark är genom SKB en av de mest dokumenterade platserna i världen. Nu kan även havsbottnen i närheten av Stora Asphällan och Söderviken läggas till de undersökta områdena.

Där gjorde häromveckan Sveriges Vattenekologer på uppdrag av SKB undersökningar och karteringar. SKB överväger att använda havsvatten för sina byggprocesser och då vill man få en bild av hur bottenmiljöerna ser ut i dag.

Micke Borgiel och hans två kolleger från Sveriges Vattenekologer kastar loss för att börja dykningarna utanför Stora Asphällan. Foto: SKB.

– Vi vill veta ifall det finns några speciellt annorlunda växtsamhällen eller skyddade arter i de här områdena. I så fall ska vi dokumentera dem så att vi sen kan anpassa anläggningarna efter det. Målet är ju att vi inte ska göra nån skada i de känsliga miljöerna, förklarar Sara Nordén, platsekolog.

Utanför Stora Asphällan och SKB:s Vegakontor kunde dykare gå ner och inventera visuellt. Men i Söderviken, som ligger i närheten av inloppet till kraftverkets kylvattenkanal, var det för strömt att dyka. Där använde man i stället en undervattenskamera som sänktes ner från båten och bottnen filmades.

SKB slåttar i rikkärrområden

Norra Upplandskusten är ju känd för sina många rikkärr, näringsfattiga men artrika områden. Rikkärr finns även på SKB:s mark i Forsmark. Där växer bland annat den oansenliga men mycket ovanliga orkidén gulyxne. För att trivas behöver den kalkhaltig jord, fuktighet och att marken hålls öppen. Därför slåttrar SKB några av de växtmiljöerna regelbundet. Så även i år.

– Vi tar bort vass så att våtmarken inte ska växa igen. När rikkärren blir lite äldre kommer vassen in och tränger ut de andra växterna. Vi motverkar naturen lite här och ser till att förstärka populationen som finns här, säger Sara Nordén, platsekolog.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 24 september 2020