Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.
Detaljprojektering för utbyggnad inleds
Det blir WSP tillsammans med Golder och Amberg som kommer att genomföra detaljprojekteringen inom område berg för utbyggnaden av det existerande slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark.
— Detaljprojekteringen är ett viktigt steg framåt för att vi ska vara redo att bygga när vi har fått de tillståndsbeslut som vi behöver. Det känns roligt att vi nu kan påbörja nästa del av projektet, säger Klas Källström, biträdande projektledare för utbyggnaden av SFR.
I uppdraget ingår att ta fram bygghandlingar för utbyggnad av den befintliga anläggningen. Bland annat ska berguttag och bergförstärkning beskrivas.
Behöver byggas ut för rivningsavfall
I SFR förvaras kortlivat driftavfall från de svenska kärnkraftverken samt radioaktivt avfall från sjukvård, forskning och annan industri. Anläggningen har varit i drift sedan 1988 och behöver byggas ut för att kunna ta emot rivningsavfall från kärnkraftverken. Med utbyggnaden får SFR en lagringskapacitet på cirka 180 000 kubikmeter.
Tillståndsprocessen fortsätter
I oktober 2019 gav Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, klartecken till ansökan enligt kärntekniklagen och i november samma år tillstyrkte Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken. Den 27 april i år gav också Östhammars kommun sitt godkännande till den planerade utbyggnaden. Nästa steg är nu ett regeringsbeslut.Vid ett positivt regeringsbeslut går ärendet tillbaka till SSM och domstolen för fortsatt hantering och villkorsförhandling, innan byggnation kan påbörjas. SSM kommer sedan pröva varje nytt steg för anläggningen, inför provdrift, reguljär drift och innan förslutning.
Nyheter
Nya hem åt sällsynta groddjur
Publicerad: 19 juni 2023
SKB:s Grönlandsprojekt
Publicerad: 8 juni 2023
Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
Publicerad: 25 maj 2023
Rekordstarkt stöd för slutförvar
Publicerad: 8 maj 2023
Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Publicerad: 4 maj 2023