Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Äspö Miljöforskningsstiftelse delade ut nyinrättat pris

I samband med att Geologins Dag firades i Oskarshamn passade Äspö Miljöforskningsstiftelse på att dela ut sina nyinrättade miljöpris för första gången.

Solen sken från en blå septemberhimmel och ett 60-tal personer fanns på plats vid prisceremonin. Kommunchef Ann-Christine Vösu, som också är ordförande i stiftelsen, delade ut priserna. Mottagare var Maria Kappling och Markus Nord samt Jonas Nilsson. Hans Ersson framförde högtidligt fanfarer på trumpet då de mottog diplom och blommor.

Maria Kappling och Markus Nord delar på det ena miljöpriset och motiveringen löd enligt följande: ”Genom Naturum Västervik driver de bland annat en vattenskola som komplement till ordinarie natur och biologiundervisning i ungdomsskolan. Vattenskolan har iordningställt en naturstig under vattnet vid Lysingsbadet. Naturstigen är öppen för alla och där kan man studera Östersjöns fantastiska undervattensvärld.”

Det andra priset gick till Jonas Nilsson med motiveringen ”I sin forskning jobbar Jonas Nilsson bland annat med att följa upp och utvärdera anlagda våtmarkers långtidsverkan så de kan skötas på ett miljömässigt riktigt sätt. Han har även konstruerat en ny och enkel fisketrappa lämplig för de många små men viktiga vattendragen längs Smålandskusten.”

Äspö Miljöforskningsstiftelse ska dela ut två miljöpris om 50 000 kronor till personer, företag eller organisationer i Kalmar län som bidragit till ökat miljöengagemang genom ökade kunskaper eller praktiskt inriktade miljöinsatser varje år.

SKB arrangerade för andra året i rad Geologins dag i samarbete med Museiföreningen Hård Klang och den hölls vid Stenhuggarmuseum Vånevik. Under dagen gick ungefär 150 personer tipspromenad, fikade samt tittade på bland annat stensliperiet och smedjan där verksamheten visades upp.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 26 september 2013