Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Äspö Miljöforskningsstiftelse delade ut nyinrättat pris

I samband med att Geologins Dag firades i Oskarshamn passade Äspö Miljöforskningsstiftelse på att dela ut sina nyinrättade miljöpris för första gången.

Solen sken från en blå septemberhimmel och ett 60-tal personer fanns på plats vid prisceremonin. Kommunchef Ann-Christine Vösu, som också är ordförande i stiftelsen, delade ut priserna. Mottagare var Maria Kappling och Markus Nord samt Jonas Nilsson. Hans Ersson framförde högtidligt fanfarer på trumpet då de mottog diplom och blommor.

Maria Kappling och Markus Nord delar på det ena miljöpriset och motiveringen löd enligt följande: ”Genom Naturum Västervik driver de bland annat en vattenskola som komplement till ordinarie natur och biologiundervisning i ungdomsskolan. Vattenskolan har iordningställt en naturstig under vattnet vid Lysingsbadet. Naturstigen är öppen för alla och där kan man studera Östersjöns fantastiska undervattensvärld.”

Det andra priset gick till Jonas Nilsson med motiveringen ”I sin forskning jobbar Jonas Nilsson bland annat med att följa upp och utvärdera anlagda våtmarkers långtidsverkan så de kan skötas på ett miljömässigt riktigt sätt. Han har även konstruerat en ny och enkel fisketrappa lämplig för de många små men viktiga vattendragen längs Smålandskusten.”

Äspö Miljöforskningsstiftelse ska dela ut två miljöpris om 50 000 kronor till personer, företag eller organisationer i Kalmar län som bidragit till ökat miljöengagemang genom ökade kunskaper eller praktiskt inriktade miljöinsatser varje år.

SKB arrangerade för andra året i rad Geologins dag i samarbete med Museiföreningen Hård Klang och den hölls vid Stenhuggarmuseum Vånevik. Under dagen gick ungefär 150 personer tipspromenad, fikade samt tittade på bland annat stensliperiet och smedjan där verksamheten visades upp.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 26 september 2013