Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Ansökan om havsvattenuttag inlämnad

Hallå där Klas Källström, biträdande programledare för utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

SKB har i dag lämnat in en ansökan till Mark-och miljödomstolen om att få ta upp havsvatten i Forsmark. Vad innebär det?

Klas Källström, biträdande programledare utbyggnad SFR.

– Vi behöver tillgång till vatten när vi ska bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Vi behöver processvatten både när vi ska bygga ut anläggningen och för den fortsatta driften. Vattensituationen på Forsmarkshalvön är i dag ansträngd men genom att använda havsvatten och att filtrera och avsalta det så slipper vi använda sötvatten. Det här kommer att förbättra vattenförsörjningen på plats.

Hur mycket vatten handlar det om?

– Vi har ansökt om att få ta ut maximalt 3 650 000 m3 havsvatten per år. Vi ansöker också om att få släppa tillbaka returvatten från avsaltnings- respektive filtreringsprocess i Asphällsfjärden i Forsmark.

Vilka blir miljökonsekvenserna från detta?

– I vår miljökonsekvensbeskrivning går vi igenom processen och gör bedömning att det inte blir några betydande konsekvenser för miljön. Vi har också genomfört samråd med berörda parter bland annat med Länsstyrelsen, Östhammars kommun och Forsmarks kärnkraftverk. Både miljökonsekvensbeskrivningen och samrådsredogörelsen finns redovisade i ansökan.

Vad händer nu?

– Nu tar den formella processen för en miljöprövning vid, vilket innebär att Mark- och miljödomstolen handlägger ärendet. Vi har förordat att en huvudförhandling sker i slutet av 2022, med det är domstolen som fattar beslut om tidplan.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 1 mars 2022