Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Hallå där …

Peter Larsson, projektledare för utbyggnaden av SFR. Foto: Inger Brandgård, SKB.

Utbyggnaden av SFR ska prövas av regeringen

Hallå där, Peter Larsson, projektledare för utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Nyligen kom beslutet från regeringen att utbyggnaden av SFR ska prövas enligt 17 kap. i miljöbalken.

Kan du förklara vad det innebär?

Det innebär att regeringen ska tillåtlighetspröva utbyggnaden och att kommunen därmed också har vetorätt. Detta har varit viktigt för Östhammars kommun, som redan för ett år sen ställde frågan till regeringen. I och med detta besked så är processen tydlig för alla. Det innebär att utbyggnaden kommer att prövas på samma sätt som Kärnbränsleförvaret.

Vad betyder det här för SKB och projektet?

För SKB och projektet betyder det att prövningen förmodligen kommer att ta längre tid och det får SKB ta med i planeringen. Fram till huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen förändras inte tidsplanen utan vi jobbar på enligt vår ursprungliga plan. Eventuellt kan vi bli tvungna att skjuta lite på starten av detaljprojekteringen och framtagandet av den preliminära säkerhetsredovisningen. I de fallen är det viktigt att vi inte sätter i gång för tidigt.

Vad händer i övrigt inom projektet?

Nu jobbar vi med att färdigställa kompletteringar till Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen. Det är svar på de kompletterande frågor som myndigheternas remissinstanser har haft. Därefter följer ännu en kompletteringsomgång till hösten som handlar om säkerhet efter förslutning. Vårt fokus är så klart att tillståndsprövningen ska löpa på så smidigt som möjligt.

Varför behöver SFR byggas ut?

Utbyggnaden behövs för att på ett säkert sätt slutförvara rivningsavfallet från de svenska kärnkraftverken. Det rör sig om reaktorkomponenter, metallskrot, betong och andra byggnadsmateriel som fått radioaktiva ämnen på sig under drifttiden. Anläggningen kommer att byggas ut med sex nya bergtunnlar.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 1 juni 2016