Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Hallå där …

Peter Larsson, projektledare för utbyggnaden av SFR. Foto: Inger Brandgård, SKB.

Utbyggnaden av SFR ska prövas av regeringen

Hallå där, Peter Larsson, projektledare för utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Nyligen kom beslutet från regeringen att utbyggnaden av SFR ska prövas enligt 17 kap. i miljöbalken.

Kan du förklara vad det innebär?

Det innebär att regeringen ska tillåtlighetspröva utbyggnaden och att kommunen därmed också har vetorätt. Detta har varit viktigt för Östhammars kommun, som redan för ett år sen ställde frågan till regeringen. I och med detta besked så är processen tydlig för alla. Det innebär att utbyggnaden kommer att prövas på samma sätt som Kärnbränsleförvaret.

Vad betyder det här för SKB och projektet?

För SKB och projektet betyder det att prövningen förmodligen kommer att ta längre tid och det får SKB ta med i planeringen. Fram till huvudförhandlingen i Mark- och miljödomstolen förändras inte tidsplanen utan vi jobbar på enligt vår ursprungliga plan. Eventuellt kan vi bli tvungna att skjuta lite på starten av detaljprojekteringen och framtagandet av den preliminära säkerhetsredovisningen. I de fallen är det viktigt att vi inte sätter i gång för tidigt.

Vad händer i övrigt inom projektet?

Nu jobbar vi med att färdigställa kompletteringar till Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen. Det är svar på de kompletterande frågor som myndigheternas remissinstanser har haft. Därefter följer ännu en kompletteringsomgång till hösten som handlar om säkerhet efter förslutning. Vårt fokus är så klart att tillståndsprövningen ska löpa på så smidigt som möjligt.

Varför behöver SFR byggas ut?

Utbyggnaden behövs för att på ett säkert sätt slutförvara rivningsavfallet från de svenska kärnkraftverken. Det rör sig om reaktorkomponenter, metallskrot, betong och andra byggnadsmateriel som fått radioaktiva ämnen på sig under drifttiden. Anläggningen kommer att byggas ut med sex nya bergtunnlar.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 1 juni 2016