Denna text är äldre än 12 år och kan innehålla inaktuell information.

Granskning av inkapsling påbörjad

Strålsäkerhetsmyndigheten har konstaterat att SKB:s ansökan om tillstånd för att få bygga en inkapslingsanläggning i Oskarshamn innehåller vad som krävs för att granskningen ska kunna påbörjas. Nu skickas ansökan ut på remiss.

Inkapslingsanläggningen är en del av hela slutförvarssystemet för det använda kärnbränslet. Den är tänkt att ligga i anslutning till mellanlagret Clab i Oskarshamn. I inkapslingsanläggningen kommer det använda kärnbränslet att kapslas in inför slutförvaringen som ska ske vid det planerade Kärnbränsleförvaret i Forsmark.

Inledande bedömning

Det som har skett nu är att Strålsäkerhetsmyndigheten klarat av den första inledande bedömningen och kan gå vidare med sakgranskningen. Något som gläder Olle Olsson, ansvarig för Kärnbränsleprojektet på SKB.

– Det är bra att man har kommit så här långt, att man har konstaterat att ansökan är formellt komplett och innehåller alla de dokument som krävs för att den ska kunna granskas.

Strålsäkerhetsmyndigheten ska nu göra mer ingående analyser och bedömningar av underlaget till ansökan. Samtidigt skickar myndigheten också SKB:s ansökan på remiss. Miljöorganisationerna, universitet och högskolor, kommunen och länsstyrelsen samt andra myndigheter ska få säga vad de tycker. Remissyttranden ska ha kommit in senast första juni nästa år.

På remiss

Ansökan om tillstånd för att få bygga själva Kärnbränsleförvaret i Forsmark gick på remiss redan i våras. Ansökan för både inkapslingsanläggningen och Kärnbränsleförvaret, lämnades in till myndigheterna av SKB 16 mars 2011. Strålsäkerhetsmyndigheten har tidigare bedömt att den kommer att ta mellan två och fyra år att granska.
Parallellt med den prövning som genomförs av Strålsäkerhetsmyndigheten enligt kärntekniklagen görs också en prövning av Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 3 november 2011