Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Svenskt avfall i Kärnbränsleförvaret

Frågan om utländskt avfall i Sverige ställs ibland till SKB. Erik Setzman, som länge har arbetat med ansökningarna för Kärnbränsleförvaret och lagstiftningsfrågor på SKB, reder ut begreppen.

Kan Sverige tvingas ta emot utländskt avfall?
Det finns en internationell samsyn kring att varje land ansvarar för att ta hand om sitt eget kärnavfall. Den återspeglas i internationella konventioner och direktiv samt i den svenska lagstiftningen. Kärnavfallskonventionen (IAEA) från 1997 ger varje land rätt att förbjuda förvaring av andra länders avfall. Även EU:s kärnavfallsdirektiv menar att varje land ska ta hand om sitt eget använda kärnbränsle och kärnavfall.

Finns det extra plats i det tänkta Kärnbränsleförvaret i Östhammar så att även utländskt avfall skulle kunna deponeras där?
Nej, SKB har ansökt om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftsreaktorer som finns  i dag. Slutförvaret är enbart anpassat för det. Våra tillståndsansökningar prövas nu av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen  och därefter ska kommunerna och regeringen fatta beslut.

Kan förutsättningarna ändras?
SKB:s uppdrag är att ta hand om använt kärnbränsle och annat radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken inom ramen för det kärnkraftsprogram och med de samhälleliga förutsättningar som ges i Sverige. Kommunerna (Oskarshamn och Östhammar) där SKB:s anläggningar är belägna och planeras har också bestämt markerat att de inte vill ha utländskt avfall. Vårt samhälle, politiken och lagstiftningen kan förändras men det ändrar inte SKB:s uppdrag.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 24 augusti 2015