Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Den blå delen visar den planerade utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

Strålsäkerhetsmyndigheten godkänner ansökan att bygga ut SFR

SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark har godkänts av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. Myndigheten har granskat ansökan och yttrat sig till regeringen som beredande myndighet enligt kärntekniklagen.

”Granskningen visar att SKB:s utbyggnad och drift av anläggningen kan genomföras på ett strålsäkert sätt och att slutförvarsmetoden som SKB har valt är lämplig för att uppnå strålsäkerhet efter förslutning”, skriver SSM. Myndigheten bedömer vidare att SKB:s miljökonsekvensbeskrivning som hör till ansökan kan godkännas utifrån strålsäkerhetssynpunkt.

– Strålsäkerhetsmyndighetens besked är naturligtvis glädjande. Det positiva yttrandet intygar att vi har lyckats visa att anläggningen kommer att vara strålsäker såväl långsiktigt som under perioden för utbyggnad och drift, säger SKB:s vd Eva Halldén.

– Vi gläds också över yttrandet eftersom det ligger mycket jobb bakom vår ansökan. I och med detta tar vi nu ytterligare ett kliv framåt i vårt uppdrag att ta hand om och slutförvara allt det svenska radioaktiva avfallet på ett säkert och ansvarsfullt sätt, säger Eva Halldén.

SFR har funnits i drift i Forsmark sedan 1988. I december 2014 skickade SKB in ansökan om att bygga ut SFR för att skapa utrymme för slutförvaring av låg- och medelaktivt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken.

SSM är också remissinstans i den parallella prövningen i Mark- och miljödomstolen och har även i den tillstyrkt SKB:s ansökan. I prövningen enligt miljöbalken väntas Mark- och miljödomstolen lämna sitt yttrande den 13 november klockan 13.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 23 oktober 2019