Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s bidrag i coronatider

På flera håll i landet har sjukvården brist på skyddsutrustning. SKB har inventerat sina lager och skänker nu bland annat skyddsoveraller och engångshandskar till Västerviks sjukhus och vårdcentralerna i Östhammars kommun.

Totalt handlar det om 600 par engångshandskar, 100 skyddsoveraller, etanol och OH-film, som kan användas för att tillverka visir.

– Det är inte mycket, men i en sån här situation måste vi alla bidra med det vi kan, och även det lilla kan göra stor skillnad, kommenterar Ann-Louise Wiklander, personalchef.

I spåren av coronapandemin har också näringslivet påverkats. För att stödja företagen i Östhammars kommun har SKB Näringslivsutveckling, kommunen och organisationen Företagarna gått ut och erbjuder rådgivning till alla företag på orten om hur de ska gå till väga för att få del av regeringens olika åtgärdspaket. Ett liknande initiativ finns i Oskarshamn som samordnas av kommunen.

– Det är viktigt för oss alla att kommunens företag tar sig igenom det här på ett så bra sätt som möjligt för att de ska kunna fortsätta att vara verksamma när det är över, säger Jörgen Lönnies, affärsutvecklare SKB Nu.

Även SKB:s verksamhet påverkas förstås av coronapandemin. Den ordinarie driftverksamheten i Clab och Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall fortgår enligt tidigare planering. Vissa försiktighetsåtgärder har dock vidtagits för att skydda kritisk driftpersonal från att utsättas för smitta.

– I den övriga verksamheten arbetar en stor del av personalen på distans. Vi har ställt in alla externa möten som inte är verksamhetskritiska och vi tar inte emot besökare, säger Ann-Louise Wiklander.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 2 april 2020