Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Fullsatta bussar. Intresset för slutförvarsfrågan är stort bland allmänheten i Östhammar och Oskarshamns kommuner.

SKB:s anläggningar populärt besöksmål

Varje sommar i juli erbjuder SKB allmänheten guidade bussturer ner i Äspölaboratoriet i Oskarshamn och Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark. Turerna är populära. I år slog antalet besökare nästan rekord – 2024 personer.

I Äspölaboratoriet norr om Oskarshamn forskar SKB om hur man ska bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle. Här testas olika slutförvarslösningar i full skala och i verklig miljö. Anläggningen ligger 500 meter ner i berget och är ett annorlunda och spännande besöksmål som lockar både lokalbefolkning och turister. I somras erbjöd SKB en guidad busstur om dagen (måndag till fredag) ner i anläggningen och alla turerna var i stort sett fullsatta.

Även Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark tar under sommaren emot besökare. Bussturerna ner i SFR avgår från turistinformationen i Forsmarks bruk som SKB i år bemannade med fyra unga sommarguider.

– Det har varit en mycket lyckad sommar med fullsatta bussar och nöjda besökare. Våra duktiga sommarguider har haft fullt upp med att berätta om och svara på frågor om slutförvarsprojekten, säger Erica Wallin, kommunikatör på SKB i Östhammar och ansvarig för sommarverksamheten.

SKB:s sommarguider i Forsmark. Från vänster Johan Nordberg Juuso, Matilda Lind och Sofie Hulteberg.

Sommarverksamheten i Forsmark och Oskarshamn är en viktig del i SKB:s lokala kommunikationsarbete. Östhammars och Oskarshamns kommuner berörs båda av slutförvarsplanerna och det är viktigt för SKB att kommuninvånarna har kunskap om och känner sig trygga med planerna.

SFR ligger 50 meter under havet i Öregrundsgrepen granne med kärnkraftverket. De guidade bussturerna – två om dagen måndag till fredag – avgick från Forsmarks bruk. Besökarna fick förutom bussturen ner i slutförvaret och en föreläsning om hur SKB planerar att lösa kärnavfallsfrågan också se delar av kraftverksområdet och biotestsjön, som är en forskningsanläggning för att undersöka hur vattenlevande varelser påverkas av kylvattnet som kraftverket pumpar ut.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 14 augusti 2019