Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB välkomnar regeringens tidplan för slutförvarsbeslut

Regeringen avser att fatta beslut om slutförvar för använt kärnbränsle i januari 2022. Beslut om slutförvar för rivningsavfall fattas redan före jul. Det meddelande klimat- och miljöminister Annika Strandhäll på en presskonferens på onsdagen.

SKB:s vd Johan Dasht. Foto: Mikael Wallerstedt.

– SKB välkomnar dagens besked från regeringen och ser fram emot kommande beslut om slutförvarssystemet. De generationer som haft nytta av elproduktionen kan nu också ta ansvar för avfallet. Vi är redo att axla det stora ansvar som kommer med en sådan uppgift, säger SKB:s vd Johan Dasht och fortsätter:

– SKB får nu tydliga planeringsförutsättningar för Sveriges största miljöskyddsprojekt. Regeringsbesluten skulle innebära att både använt kärnbränsle och rivningsavfall från kärnkraftverken får en slutlig, säker förvaring.

– Genom att ta slutligt ansvar för det svenska kärnavfallet bidrar SKB till att göra det möjligt att leva ett fossilfritt liv inom en generation.

Regeringsbesluten omfattar ett slutförvar för använt kärnbränsle på 500 meters djup i Forsmark och en inkapslingsanläggning i anslutning till mellanlagret Clab i Oskarshamn. Dessa anläggningar behövs för att kapsla in och slutligt förvara bränslet avskilt från människor och miljö under årtusenden. I besluten ingår också ansökan om att bygga ut slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Förvaret behöver byggas ut för att kunna omhänderta rivningsavfallet från de svenska reaktorer som tagits ur drift.

– Östhammars och Oskarshamns kommuner tar ett nationellt ansvar för att göra detta möjligt, säger Johan Dasht.

Efter de planerade regeringsbesluten går ärendena tillbaka till Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten, som ska fastställa tillstånd enligt miljöbalken och villkor för verksamheten. Först därefter kan byggnationen påbörjas.

Slutförvarsanläggningarna innebär investeringar i storleksordningen 19 miljarder kronor och kommer att skapa cirka 1 500 arbetstillfällen.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 8 december 2021