Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB planerar att bygga Slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark.

Robust finansiering

Riksrevisionen har i dag publicerat en granskning av finansieringen av det svenska kärnavfallssystemet.

Slutsatsen är att det finns oenighet mellan granskande myndighet och kärnkraftsbolagen kring de framtida kostnaderna för kärnavfallsprogrammet samt att systemet kan vara underfinansierat.

SKB vill understryka att det svenska finansieringssystemet är robust och att reaktorägarna tar det fulla ansvaret för finansiering och hantering av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Det är reglerat i lag.

Reaktorägarna har hittills investerat 43 miljarder kronor i det svenska kärnavfallssystemet och det finns ytterligare 64 miljarder kronor i Kärnavfallsfonden. Utöver detta ställer man omfattande säkerheter.

Beräkning vart tredje år

Vart tredje år gör reaktorägarna och SKB en beräkning av de återstående kostnaderna för avfall och rivning. Detta granskas av Strålsäkerhetsmyndigheten och regeringen beslutar sedan om avgifter och säkerheter. Det här innebär en löpande revidering och uppdatering.

Oenigheten som riksrevisionen påpekar, gäller val av diskonteringsränta samt prognosmodell för hur framtida pris- och löneutveckling ser ut i samhället. Här har framstående forskare olika uppfattningar och Riksrevisionen vill nu att en myndighet med expertkunnande på prognosområdet ska avgöra frågan.

Här är det viktigt att den tydliga rollfördelningen upprätthålls. Industrin gör kostnadsberäkningar, myndigheterna granskar och regeringen fattar beslut om avgifter och säkerheter. Alltför detaljerade föreskrifter kan påverka den balansen och skapa osäkerhet kring var ansvaret ligger.

Riksrevisionen vill även samla ansvaret för granskning och rapportering hos Riksgälden samt utveckla rapporteringen till riksdagen.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 7 december 2017