Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Positivt beslut om forskningsprogram

Den svenska regeringen har fattat beslut om SKB:s program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2013. Enligt regeringen uppfyller reaktorinnehavarna genom SKB de krav och villkor som ställs i kärntekniklagen för fortsatt forskning och utveckling.

Programmen där SKB beskriver de insatser som planeras lämnas över till regeringen vart tredje år. Det senaste, som omfattar åren 2014–2019, överlämnades i september 2013 och har sedan dess granskats av Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet.

Fördjupad redovisning

Myndigheten vill se en fördjupad redovisning när det gäller avveckling av kärntekniska anläggningar, nedmontering och rivning. Det handlar bland annat om att tydliggöra fördelningen av uppgifter och samordningen av dessa mellan kärnkraftsbolagen. Även Kärnavfallsrådet vill se en utveckling på avvecklingsområdet till kommande Fud-program. Samtidigt konstaterar båda instanserna att SKB gjort betydande framsteg mot tidigare år.

Porträttbild på Olle Olsson.

Olle Olsson, direktör på SKB.

– Det här är ett mycket positivt beslut och det är särskilt roligt att de som granskat programmet tycker att det går framåt. Vi har ett bra program i botten. Även om det också finns ytterligare frågor vi måste reda ut så känns det som om vi och myndigheten har en samsyn om programmets fortsatta inriktning, säger Olle Olsson direktör på SKB.

Mer klargörande

Han tillägger att SKB kommer att ta till sig de synpunkterna som framförts och arbeta för att göra nästa Fud-program tydligare och mer klargörande kring hur åtgärder planeras, motiveras och utvärderas. Han ser också positivt på ett fortsatt samråd med myndigheten om avveckling och rivning.

Samtidigt konstateras att det som nu sker inom ramen för pågående och kommande tillståndsprövningar kan komma att påverka SKB:s prioriteringar av forsknings-, utvecklings- och demonstrationsinsatser under kommande år.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 3 december 2014