Ny kostnadsberäkning inlämnad

SKB har på reaktorägarnas uppdrag lämnat in en ny kostnadsberäkning som redovisar de återstående kostnaderna för det svenska kärnavfallsprogrammet.

Det är reglerat i finansieringsförordningen att uppdaterade kostnadsberäkningar för kärnavfallsprogrammet ska upprättas återkommande vart tredje år och lämnas till Riksgälden.

Tillståndshavarna för den svenska kärnkraften tar ansvar för samtliga kostnader för det svenska kärnavfallsprogrammet, vilket omfattar avveckling och rivning av de svenska kärnkraftverken, samt hantering och slutförvaring av kärnavfallet och det använda kärnbränslet.

Sedan den senaste kostnadsberäkningen, Plan 2019, har flera viktiga milstolpar nåtts som har stor betydelse för SKB:s verksamhet. Regeringen har fattat beslut om slutförvarssystemet för använt kärnbränsle och om utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

– Efter de positiva regeringsbesluten finns mer konkreta förutsättningar och tidsramar för det återstående arbetet. Detta återspeglas i den nya kostnadsberäkningen. Å andra sidan dröjde regeringsbesluten längre än vad som väntades i tidigare prognoser och förskjutningen av tidplanerna i sin helhet återspeglas också i den nya planeringskalkylen, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

Därutöver har det tagits höjd för de steg som återstår i den fortsatta tillståndsprocessen, vilket ytterligare förskjuter tidsplaneringen i sin helhet. Idrifttagningen av Kärnbränsleförvaret och Inkapslingsanläggningen har senarelagts och är något som ger konsekvenser även för andra verksamheter.

Det sammantagna resultatet av årets kalkylarbete ger därför en återstående grundkostnad om 124,1 miljarder kronor (kostnader från och med 2024, prisnivå januari 2022) för det svenska kärnavfallsprogrammet. Motsvarande belopp i kalkylen från 2019 är 110,0 miljarder kronor (kostnader från och med 2021 i prisnivå januari 2021).

Riksgälden granskar det inlämnade materialet, som sedan ligger till grund för vilka avgifter kärnkraftsbolagen ska betala in till Kärnavfallsfonden. Det är regeringen som beslutar om nivån på avgifterna samt på de säkerheter som tillståndshavarna ställer ut. Vid augusti månads slut fanns 73 miljarder kronor i Kärnavfallsfonden. Återstående finansiering täcks dels genom fortsatta inbetalningar till fonden från kärnkraftsbolagen, dels genom framtida avkastning från fonden.

Fram till idag har cirka 64 miljarder kronor redan investerats i forskning och utveckling, uppförande och drift av anläggningarna Centralt mellanlager för använt kärnbränsle, Clab, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, och SKB:s transportsystem.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 30 september 2022