Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Minskat vetenskapligt stöd för syrefri kopparkorrosion

Det vetenskapliga stödet för att koppar skulle reagera med syrgasfritt vatten har försvagats ytterligare. Nya data tyder i stället på att den vätgas som observerats i flera experiment skulle kunna komma från en kortvarig reaktion på kopparns yta. Det skriver SKB i den uppdatering av kunskapsläget i frågan som nu har skickats till Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Frågan om huruvida koppar kan korrodera i syrgasfritt vatten har debatterats flitigt efter att den blev aktuell på allvar för några år sedan. Detta efter att vätgas observerats i experiment av bland annat forskare vid KTH. Sedan dess har såväl SKB som andra aktörer bedrivit forskning för att ta reda på varifrån den vätgas som observerats kommer ifrån. I SKB:s fall har forskningsuppdrag getts till främst Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet och Microbial Analytics AB (Micans) i Göteborg.

I den redovisning av kunskapsläget som SKB nu skickat till SSM sammanfattas de slutsatser som går att dra från dessa experiment.

– Vår bedömning är att det vetenskapliga stödet för att det skulle finnas en korrosionsprocess för koppar i syrgasfritt vatten har försvagats ytterligare med de resultat vi nu ser, säger Allan Hedin, ansvarig för säkerhetsanalyser på SKB.

Det huvudsakliga skälet för SKB:s slutsatser är att ultraren koppar, med en omsorgsfullt rengjord yta, inte ger någon vätgasutveckling i de provrörsförsök som gjorts vid Micans i Göteborg. Detta i kombination med avsaknaden av korrosionsprodukter i det försök som pågår vid Ångströmlaboratoriet styrker enligt SKB:s mening uppfattningen att koppar i syrgasfritt vatten inte korroderar mer än vad som förutsägs av termodynamiken för kända kopparföreningar.

– Det har dessutom gjorts ett antal både teoretiska och experimentella ansträngningar att hitta hittills okända, stabila fasta faser av korrosionsprodukter, men inga sådana har kunnat identifieras, säger Allan Hedin, ansvarig för säkerhetsanalyser på SKB.

SKB konstaterar också att det nu finns indikationer på att den process som genererar vätgas i mindre rena system är av en övergående natur, och att en omsorgsfullt rengjord kopparyta tycks leda till att mekanismen för vätgasbildning elimineras, oavsett renhetsgrad hos kopparmetallen.

Eftersom ”rena” system konstaterats inte leda till vätgasutveckling så kommer det vidare arbetet med frågan främst fokusera på betydelsen av ”mindre rena” system. Bland annat ytbehandling och ytegenskaper hos kopparn, föroreningar i kopparmaterialet samt vattensammansättningen. Detta arbete kommer att genomföras genom att kombinera kompetenserna från Uppsala universitet och Micans.

Övriga experiment drivs också vidare och SKB avser att lämna ytterligare en lägesrapport till SSM till sommaren 2014.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 8 januari 2014