Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Majoritet av svenska folket vill att regeringen ska ge tillstånd för slutförvar

Två tredjedelar av svenska folket vill att regeringen ger tillstånd för ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det visar en opinionsundersökning som Novus genomfört på uppdrag av SKB.

– Det här visar att en betydande andel av svenska folket vill ha en slutlig lösning för Sveriges använda kärnbränsle. De anser också att vår generation ska ta det här ansvaret nu och inte skjuta frågan på framtiden till kommande generationer, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

SKB ansökte år 2011 om att få bygga slutförvaret för använt kärnbränsle. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar regeringen att säga ja, liksom Östhammars kommun där Forsmark ligger. Mark- och miljödomstolen har bland annat godkänt platsen och miljökonsekvenserna. Genom åren har SKB lämnat in kompletterande information och tillståndsprocessen har präglats av transparens, öppenhet och delaktighet. Östhammars kommun beslutade den 13 oktober 2020 att tillåta SKB att bygga slutförvaret och därmed har regeringen alla yttranden som krävs för att fatta beslut i ärendet.

– SKB är efter 40 års forskning, utveckling och förberedelser redo att bygga den anläggning som skyddar människor och miljö från det använda kärnbränslet i 100 000 år. Vi ser fram emot att regeringen ger oss möjlighet att ta det ansvaret, säger Anna Porelius.

Fakta om undersökningen
Drygt 1000 personer deltog i Novusundersökningen som visar att 66 procent anser att regeringen bör tillåta byggnationen av ett slutförvar. Den näst största gruppen (23 procent) svarar ”vet ej”, medan endast 11 procent anser att regeringen inte bör tillåta byggnationen. Vidare visar resultatet att totalt 2 av 3 (66 procent) anser att vi som lever nu bör lösa den långsiktiga förvaringen.

Den senaste lokala opinionsundersökningen genomfördes i våras och visade att det finns ett starkt stöd bland invånarna i Östhammars kommun för SKB:s planerade slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Åtta av tio kommuninvånare (eller 82 procent) säger ja till ett kärnbränsleförvar i kommunen. Det är den högsta siffran som någonsin har uppmätts. SKB har låtit göra lokala opinionsmätningar i samma form sedan 2013.

Mer om den senaste lokala undersökningen.

Frågorna i undersökningen
Fråga 1:

Sverige har under drygt 50 års tid producerat el med hjälp av kärnkraft. Resterna från elproduktionen –det använda kärnbränslet –planeras att slutförvaras i Forsmark, i Östhammars kommun. Anser du att Sveriges regering bör tillåta eller inte tillåta byggnationen av ett slutförvar för använt kärnbränsle?

Jag anser att regeringen bör tillåta byggnationen av ett slutförvar (66%)
Jag anser att regeringen inte bör tillåta byggnationen av ett slutförvar (11%)
Vet ej (23%)

Fråga 2:

Du kommer nu att få läsa två olika åsikter om hur det använda kärnbränslet från kärnkraftverken bör hanteras. Vilken av dessa stämmer bäst överens med vad du själv tycker i frågan? Åsikt A: Om de lösningar man kan få fram med dagens teknik och kunskap uppfyller myndigheternas säkerhetskrav tycker jag att vi som lever nu bör lösa den långsiktiga förvaringen av det använda kärnbränslet. Åsikt B: Om vi väntar med att lösa den långsiktiga förvaringen av det använda kärnbränslet kan vi få tillgång till ny kunskap och teknik. Jag tycker därför att vi ska låta kommande generationer lösa den långsiktiga förvaringsfrågan.

Åsikt A (66%)
Åsikt B (12%)
Ingen av åsikterna (8%)
Vet ej (14%)

Läs mer om den aktuella undersökningen i det relaterade materialet.

mer information

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 2 december 2020