Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Claes Thegerström prisas för sin livsgärning. Foto: Lasse Modin.

Livsgärning prisas

Claes Thegerström, SKB:s förre vd, har sysslat med kärnavfallsfrågan nästan hela sitt yrkesliv. Som en diversehandlare i vetenskap, teknik och samhällskontakter har han lotsat Sverige mot målet – ett säkert slutförvar för använt kärnbränsle. För sin livsgärning får han nu WMS Lifetime Achievement Award.

Priset delas ut av den ideella organisation i USA som ligger bakom konferensen WM (Waste Management) Symposia. Claes Thegerström nominerades till utmärkelsen av representanter från mer än tolv länder och ett antal organisationer, däribland EU och atomenergiorganet IAEA.

I motiveringarna framhålls hans tekniska kompetens. Men också hans insatser för att skapa förståelse bland allmänheten för vikten av en långsiktig lösning för högaktivt kärnavfall. Och för att han lyckats hitta inte bara en – utan två kommuner – som kan tänka sig att låta SKB anlägga ett slutförvar för använt kärnbränsle.

Porträtt Claes Thegerström. Foto: Lasse Modin

Claes Thegerström.

– Jag antar att jag får det här priset i första hand för de tio år som jag varit vd för SKB. Jag blir nog lite av en symbol för det svenska programmet och för företagets framgångar, säger Claes Thegerström med sedvanlig blygsamhet.

Ett lagarbete

Han kallar det ett lagarbete, men det är ett lagarbete där han själv haft en framträdande roll. Sedan han klev in på företaget 1982 har han sett organisationen växa från 20 till 500 personer. Han var med i slutfasen av framtagandet av KBS-3-metoden (hela systemet för slutförvaring av använt kärnbränsle), i arbetet med säkerhetsanalysen, och inte minst, som ansvarig för lokaliseringsprocessen.

Det senare var en lång resa där målet länge syntes avlägset.
– Även om regeringen och kommunerna inte har fattat sitt slutgiltiga beslut, så känns det ändå självklart i dag att vi har en plats. Men när vi började 1991 rådde stor osäkerhet om ens någon kommun ville diskutera saken med oss. Höjdpunkten för mig var absolut när vi kunde tillkännage att SKB valt Forsmark som en lämplig plats för Kärnbränsleförvaret 2009.

Stora utmaningar

Tekniskt har det funnits många utmaningar. Men det mänskliga har varit svårare – och minst lika kul. Med diplomati och social kompetens har Claes Thegerström mött många tuffa debattörer, och en ibland både orolig och skeptisk allmänhet.

– Det roligaste är när man kan bryta sig igenom den där muren och nå fram med informationen. Jag har till exempel många fina minnen av förstudierna i Storuman och Malå trots att det också var en väldigt tuff tid.

För Norrlandskommunerna ville inte veta av SKB och företagets planer, och motståndet var starkt även på andra håll i Sverige. En av de lustigare episoderna är historien om hur Claes Thegerström fick åka upp till de aktivister som i åratal vaktat Kynnefjäll mot provborrningar för att högtidligt lova att där tänkte SKB i alla fall inte anlägga slutförvaret.

I dag har han sedan några år tillbaka lämnat vd-posten vidare till Christopher Eckerberg. Numera arbetar han för det egna konsultföretaget. Fortfarande med kärnavfallet som huvudfokus, bland annat som styrelseledamot i den engelska motsvarigheten till SKB och mindre deluppdrag i Sverige och i Frankrike. Men i ett mindre hektiskt tempo än förut.

Ta emot pris

I mars månad åker han till WM2015 i Phoenix för att ta emot sitt pris. Faktum är att han är en av få utländska medborgare som fått utmärkelsen. Fast Claes Thegerström själv gör sin vana trogen ingen stor sak av det hela.

– Det är alltid trevligt att bli uppmärksammad, säger han bara helt kort.

MER INFORMATION

Läs mer om Kärnbränsleförvaret

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 29 januari 2015