Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.
Komplettering lämnas in 30 april
SKB har ansökt om förlängd tid för att leverera kompletteringsmaterial i tillståndsärendet för Kärnbränsleförvaret till Miljö- och energidepartementet. Slutdatum för inlämnandet är nu satt till 30 april nästa år.
Helene Åhsberg är projektledare på SKB för tillståndsprövningen av Kärnbränsleförvaret. Varför begärde SKB detta uppskov?
– Vi såg att vi skulle få en fylligare och bättre komplettering kring kopparkorrosionsfrågorna och hinna beakta resultaten från flera pågående studier om vi begärde ett uppskov. Vi hinner nu också med att få hela kompletteringen granskad externt.
Vad jobbar ni med nu?
– Vi jobbar dels med kompletteringarna av kopparkorrosionsfrågorna, dels med ett tillägg för att tydliggöra verksamhetsområdet för Kärnbränsleförvaret, både ovan och under mark. Utöver detta har departementet bett oss att lämna kommentarer på yttrandena från Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Vi har också särskilt ombetts att kommentera skrivelser som andra aktörer har lämnat in, till exempel rörande kopparkorrosion och jordbävningar. Dessutom vill departementet även få in förslag på villkor enligt både miljöbalken (MB) och kärntekniklagen (KTL). Vi jobbar alltså med två kompletteringspaket med yttranden och villkorsförslag, ett enligt MB och ett enligt KTL.
Mark- och miljödomstolen efterlyste också en lösning på frågan om ansvar efter förslutning, en fråga som även Östhammars kommun driver. Vad händer där?
– Det här är en fråga som SKB inte kan lösa eftersom det handlar om en lagändring. Det är viktigt att frågan får en bra lösning och det pågår en statlig utredning som ska lämna förslag om lagreglering av sistahandsansvaret.
Hur jobbar Miljö- och energidepartementet med SKB:s fråga i väntan på kompletteringarna?
– De granskar vårt ärende och sätter sig in i frågorna. De har möten med SKB och med andra parter och intressenter. När de fått in allt material går det ut på remiss innan de skriver ett beslutsförslag.
Vad händer i övrigt med den fortsatta prövningen?
– Arbete görs på flera fronter och bland annat pågår olika aktiviteter lokalt i Östhammar. SKB har inom ramen för prövningen åtagit sig att vidta olika typer av åtgärder, bland annat naturvårdsåtgärder för att gynna naturvärden i Forsmark och kompensationsåtgärder för att begränsa kväveutsläppen till Öregrundgrepen. Där undersöker SKB bland annat möjligheterna att inom kommunen anlägga en våtmark som hjälper till att rena det vatten (till exempel från Olandsån) som kommer ut till Öregrundsgrepen.
När kan vi förvänta oss ett beslut?
– Den frågan är svår att svara på men SKB planerar internt utifrån att ett beslut kommer under första halvan av 2020.
Nyheter
Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Publicerad: 16 februari 2024
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Publicerad: 13 februari 2024
Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Publicerad: 22 december 2023
SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
Publicerad: 21 december 2023
Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Publicerad: 2 november 2023