Denna text är äldre än 12 år och kan innehålla inaktuell information.

Granskning av inkapsling påbörjad

Strålsäkerhetsmyndigheten har konstaterat att SKB:s ansökan om tillstånd för att få bygga en inkapslingsanläggning i Oskarshamn innehåller vad som krävs för att granskningen ska kunna påbörjas. Nu skickas ansökan ut på remiss.

Inkapslingsanläggningen är en del av hela slutförvarssystemet för det använda kärnbränslet. Den är tänkt att ligga i anslutning till mellanlagret Clab i Oskarshamn. I inkapslingsanläggningen kommer det använda kärnbränslet att kapslas in inför slutförvaringen som ska ske vid det planerade Kärnbränsleförvaret i Forsmark.

Inledande bedömning

Det som har skett nu är att Strålsäkerhetsmyndigheten klarat av den första inledande bedömningen och kan gå vidare med sakgranskningen. Något som gläder Olle Olsson, ansvarig för Kärnbränsleprojektet på SKB.

– Det är bra att man har kommit så här långt, att man har konstaterat att ansökan är formellt komplett och innehåller alla de dokument som krävs för att den ska kunna granskas.

Strålsäkerhetsmyndigheten ska nu göra mer ingående analyser och bedömningar av underlaget till ansökan. Samtidigt skickar myndigheten också SKB:s ansökan på remiss. Miljöorganisationerna, universitet och högskolor, kommunen och länsstyrelsen samt andra myndigheter ska få säga vad de tycker. Remissyttranden ska ha kommit in senast första juni nästa år.

På remiss

Ansökan om tillstånd för att få bygga själva Kärnbränsleförvaret i Forsmark gick på remiss redan i våras. Ansökan för både inkapslingsanläggningen och Kärnbränsleförvaret, lämnades in till myndigheterna av SKB 16 mars 2011. Strålsäkerhetsmyndigheten har tidigare bedömt att den kommer att ta mellan två och fyra år att granska.
Parallellt med den prövning som genomförs av Strålsäkerhetsmyndigheten enligt kärntekniklagen görs också en prövning av Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 3 november 2011