Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Från Tokyo till Oskarshamn via karantän

Det började med två veckors karantän, men nu är SKB:s inlånade resurs Kenji Ishii från Japan i gång med arbetet på Äspölaboratoriet i Oskarshamn. Här ska han fortsätta att utveckla arbetet med buffertmaterialet bentonitlera, som ska användas i Kärnbränsleförvaret.

Lagom till att man i Sverige började införa en karantänperiod för alla som varit på semester eller kom resande från andra länder anlände Kenji Ishii från Japan för att påbörja sin tvååriga projektanställning hos SKB. Så i stället för att kunna hugga tag i forskningsarbetet i Oskarshamn direkt fick han inleda sin Sverigevistelse med två veckor i mer eller mindre isolering på ett hotell i Stockholm.

— Det fungerade bra. Jag hade kontakt med personer från SKB som försåg med mig rapporter att läsa under tiden, berättar han.

Familjen – frun Eriko och dottern Yuna, 2 månader – är kvar i Japan och väntar på att dottern ska få uppehållstillstånd och att Corona-situationen ska lugna ner sig. Förhoppningen är att de kan ansluta i sommar. I dagsläget håller de kontakt via Skype, vilket fungerar bra.

Ska arbeta med bentonitfrågor

Kenji Ishii, som är 33 år, arbetar annars på Kajima Corporation i Tokyo, ett stort byggföretag med drygt 7 000 anställda. Där är han utvecklingsingenjör och har lett arbetet med att ta fram konstruktionsmetoder för bentonitbuffertar och med att genomföra långtidsförsök av bufferten i laboratoriemiljö. Med sin omfattande erfarenhet från arbetet med buffert och bentonit passar det honom utmärkt att arbeta med liknande frågor på SKB.

Efter några veckor i Oskarshamn har han funnit sig ganska väl till rätta. Han har fått god vägledning och hjälp av sina nya kolleger. Bara att lära sig att hitta rätt i mataffären kan vara knepigt när man inte kan språket.

På fritiden, när han inte Skypar med familjen eller vänner, gillar han bland annat att ge sig ut på joggingturer, vilket ju är ett bra sätt att se sig om i staden.

— Jag vet att ni har ett bra hockeylag här, så jag ser fram emot att få gå på en hockeymatch till hösten, säger Kenji.

Är det något speciellt som skiljer sig åt när det gäller arbetet?

— Det är stor skillnad på arbetsdagarna! I Sverige arbetar ni mycket kortare dagar än vad vi gör i Japan. Och så har ni längre semester.

Något han redan lärt sig att uppskatta är fikarasterna, att samlas för att prata både om jobb och om annat.

— Vi har inte gemensamma fikaraster i Japan, men det är jättebra.

Kenji berättar också att han första gången han åkte till sin nya arbetsplats slogs av den vackra naturen, att resan nästan var som att se en naturfilm.

Det finns fördelar med att byta Tokyo mot Oskarshamn. Speciellt när man ska vänja sig vid att köra på ”fel sida av vägen”. I Japan är det nämligen vänstertrafik. Men det går bra nu, även om Kenji erkänner att han får tänka efter lite ibland så att han verkligen gör rätt.

— Jag ser fram emot att göra utflykter fram över, jag vill se Öland och jag ser fram emot att få ta med vår dotter till Astrid Lindgrens Värld. Jag hoppas också få möjlighet att visa upp Sverige för våra vänner som sagt att de ska komma och hälsa på.

Nyheter

Nya hem åt sällsynta groddjur
Kring en göl i Forsmarksområdet har det den sista tiden kretsat både stor aktivitet och ett flertal små sällsynta groddjur. Inför att gölen ska fyllas igen vid bygget av Kärnbränsleförvaret har SKB skapat nya hem åt de groddjur som lever här. Nu har en flytt av djuren genomförts med lyckat resultat.

Publicerad: 19 juni 2023

SKB:s Grönlandsprojekt
En av GAP-projektets väderstationer uppe på inlandsisen. Foto: Dirk van As. I SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för existerande och planerade förvar för kärnavfall täcker analysperioden en mycket lång tid framöver. Under denna tid kommer klimatet på platsen att variera kraftigt och för att öka f…

Publicerad: 8 juni 2023

Forsmarks hamn byggs ut för 200 miljoner kronor, ska möjliggöra hållbara sjötransporter till slutförvar
SKB vill bygga ut Forsmarks hamn för att möjliggöra hållbara transporter till och från de planerade slutförvarsprojekten. Den 29-31 maj hålls huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka för tillstånd att rusta upp och bygga ut hamnen. I april 2023 blev SKB ny ägare till Forsmarks hamn. Den…

Publicerad: 25 maj 2023

Rekordstarkt stöd för slutförvar
Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Publicerad: 8 maj 2023

Sverige och SKB får gott betyg av IAEA
Internationella atomenergiorganet, IAEA, har organiserat en internationell granskning av den svenska hanteringen av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Expertgruppen ger Sverige och SKB positiva omdömen i granskningen.

Publicerad: 4 maj 2023

Publicerad: 21 april 2020