Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Från Tokyo till Oskarshamn via karantän

Det började med två veckors karantän, men nu är SKB:s inlånade resurs Kenji Ishii från Japan i gång med arbetet på Äspölaboratoriet i Oskarshamn. Här ska han fortsätta att utveckla arbetet med buffertmaterialet bentonitlera, som ska användas i Kärnbränsleförvaret.

Lagom till att man i Sverige började införa en karantänperiod för alla som varit på semester eller kom resande från andra länder anlände Kenji Ishii från Japan för att påbörja sin tvååriga projektanställning hos SKB. Så i stället för att kunna hugga tag i forskningsarbetet i Oskarshamn direkt fick han inleda sin Sverigevistelse med två veckor i mer eller mindre isolering på ett hotell i Stockholm.

— Det fungerade bra. Jag hade kontakt med personer från SKB som försåg med mig rapporter att läsa under tiden, berättar han.

Familjen – frun Eriko och dottern Yuna, 2 månader – är kvar i Japan och väntar på att dottern ska få uppehållstillstånd och att Corona-situationen ska lugna ner sig. Förhoppningen är att de kan ansluta i sommar. I dagsläget håller de kontakt via Skype, vilket fungerar bra.

Ska arbeta med bentonitfrågor

Kenji Ishii, som är 33 år, arbetar annars på Kajima Corporation i Tokyo, ett stort byggföretag med drygt 7 000 anställda. Där är han utvecklingsingenjör och har lett arbetet med att ta fram konstruktionsmetoder för bentonitbuffertar och med att genomföra långtidsförsök av bufferten i laboratoriemiljö. Med sin omfattande erfarenhet från arbetet med buffert och bentonit passar det honom utmärkt att arbeta med liknande frågor på SKB.

Efter några veckor i Oskarshamn har han funnit sig ganska väl till rätta. Han har fått god vägledning och hjälp av sina nya kolleger. Bara att lära sig att hitta rätt i mataffären kan vara knepigt när man inte kan språket.

På fritiden, när han inte Skypar med familjen eller vänner, gillar han bland annat att ge sig ut på joggingturer, vilket ju är ett bra sätt att se sig om i staden.

— Jag vet att ni har ett bra hockeylag här, så jag ser fram emot att få gå på en hockeymatch till hösten, säger Kenji.

Är det något speciellt som skiljer sig åt när det gäller arbetet?

— Det är stor skillnad på arbetsdagarna! I Sverige arbetar ni mycket kortare dagar än vad vi gör i Japan. Och så har ni längre semester.

Något han redan lärt sig att uppskatta är fikarasterna, att samlas för att prata både om jobb och om annat.

— Vi har inte gemensamma fikaraster i Japan, men det är jättebra.

Kenji berättar också att han första gången han åkte till sin nya arbetsplats slogs av den vackra naturen, att resan nästan var som att se en naturfilm.

Det finns fördelar med att byta Tokyo mot Oskarshamn. Speciellt när man ska vänja sig vid att köra på ”fel sida av vägen”. I Japan är det nämligen vänstertrafik. Men det går bra nu, även om Kenji erkänner att han får tänka efter lite ibland så att han verkligen gör rätt.

— Jag ser fram emot att göra utflykter fram över, jag vill se Öland och jag ser fram emot att få ta med vår dotter till Astrid Lindgrens Värld. Jag hoppas också få möjlighet att visa upp Sverige för våra vänner som sagt att de ska komma och hälsa på.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 21 april 2020