Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.
Fortsatt forskning och utveckling
De fortsatta insatserna som beskrivs i Fud-program 2016, fokuserar på de närmaste sex åren och syftar till att bygga de återstående delarna av det svenska systemet: Kärnbränsleförvaret med tillhörande inkapslingsdel vid mellanlagret Clab, utbyggnad av SFR för slutförvaring av rivningsavfall och ett slutförvar för långlivat avfall, SFL.
För det använda kärnbränslet planeras insatser inom teknikområdet som bland annat rör utformning av Kärnbränsleförvaret samt konstruktion, tillverkning och installation av förvarets komponenter. Det handlar till exempel om ta fram industriellt anpassade produktionssystem för kapslar och buffertmaterial liksom uppdatera metoder för tunnelproduktion. Fortsatt utveckling krävs för kontroll och provning av slutförvarets barriärer och komponenter. Här ingår även att ta fram metoder och instrument för kontroll av slutförvaret och förvarsplatsen, där ett exempel är metoder för detaljundersökningar av berget.
Nya behållare
För det låg- och medelaktiva avfallet handlar utvecklingsinsatserna främst om utbyggnaden av SFR, exempelvis ska en betong för konstruktion av kassuner i bergssalen för medelaktivt avfall utvecklas. Utvecklingsarbete planeras även för att ta fram behållare och transportbehållare för långlivat avfall och för kortlivat rivningsavfall.
Insatser görs också för att öka den vetenskapliga förståelsen för de processer som påverkar slutförvaren. För Kärnbränsleförvaret och SFR-utbyggnaden har SKB redan i samband med tillståndsansökningarna visat att förvaren uppfyller kraven på säkerhet efter förslutning. Vidare insatser görs för att stärka den vetenskapliga grunden vid framtida säkerhetsanalyser och i vissa fall minska pessimistiska antaganden som gjorts och därmed öka säkerhetsmarginalen. Exempel på viktiga frågeställningar finns inom områden som avfallets egenskaper, sulfidkorrosion i slutförvarsmiljö, kemisk erosion av bentonitbufferten, effekter av framtida jordskalv och egenskaper hos cementbaserade material i slutförvarsmiljö. Även inom områden som ytekosystem och klimatrelaterade processer planeras fortsatta forskningsinsatser.
SKB fortsätter att bevaka utvecklingen inom andra metoder såsom slutförvaring i djupa borrhål och fortsätter sitt deltagande i arbeten kring bevarande av information och kunskap genom generationer.
Nyheter
Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Publicerad: 16 februari 2024
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Publicerad: 13 februari 2024
Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Publicerad: 22 december 2023
SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
Publicerad: 21 december 2023
Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Publicerad: 2 november 2023