Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Flygfoto över Söderviken i Forsmark, där SKB planerar att bygga Kärnbränsleförvaret. Foto: Lasse Modin.

Forsmark lämplig plats för kärnbränsleförvar

Berget i Forsmark är en lämplig plats för ett slutförvar för använt kärnbränsle. Det konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten i en preliminär granskningsrapport som publiceras i dag.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har i dag publicerat ytterligare preliminära resultat från sin granskning av SKB:s ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det handlar bland annat om valet av plats där SSM konstaterar att Forsmark är en lämplig plats för ett kärnbränsleförvar.

SSM menar att det som främst talar för Forsmark är ett homogent berg med få vattenförande sprickor på det djup där förvaret planeras att byggas. Det är goda förutsättningar för att bygga ett långsiktigt säkert kärnbränsleförvar. SSM säger även att berget vid Forsmark är lättare att förutse och bekräfta antagna förhållanden i, vilket har stor betydelse för tilltron till analysen av förvarets långsiktiga säkerhet.

Johan Andersson, enhetschef på SKB.

Johan Andersson, enhetschef på SKB.

– Vår bedömning är att Forsmark står sig väl i ett nationellt perspektiv, vilket vi visat i vår ansökan och i den platsvalsprocess som har genomförts, säger Johan Andersson, enhetschef på SKB som var en av de som jobbade med valet av plats.

– Vi kan konstatera att SSM delar vår bedömning att Forsmark är en lämplig plats och det är självklart glädjande, fortsätter Johan Andersson.

SSM är också försiktigt positiva i sina preliminära bedömningar av SKB:s metodik för att beräkna konsekvenser vid eventuella framtida utsläpp från Kärnbränsleförvaret.

SSM publicerade i juni 2015 de första preliminära resultaten från sin granskning, då gällande bland annat om säkerheten under uppförande och drift av slutförvarsanläggningen. Våren 2016 lämnar SSM sitt yttrande kring hela SKB:s ansökan till Mark- och miljödomstolen. Under 2017 lämnar de sin slutliga bedömning till regeringen.

För mer information: Erica A Wallin, 08-459 84 83.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 17 november 2015