Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Ett steg närmare svenskt slutförvar av kärnbränsle

Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten har nu kungjort Svensk Kärnbränslehanterings, SKB:s, ansökningar om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Ansökningarna lämnades in år 2011 och kungörelsen innebär att granskningen fortsätter och går in i nästa fas.

Under våren kommer Mark- och miljödomstolen att skicka ansökan enligt miljöbalken på remiss till berörda myndigheter, organisationer och sakägare som får möjlighet att lämna synpunkter i sak. Därefter prövas ärendet enligt miljöbalken i en huvudförhandling, som är planerad till slutet av året.

Strålsäkerhetsmyndigheten prövar ansökan enligt kärntekniklagen. De två prövningarna pågår parallellt och enligt respektive myndighets tidsplan kommer yttranden i ärendet att lämnas till regeringen under första halvåret 2017.

Christopher Eckerberg, porträtt

Christopher Eckerberg

– Kungörelsen är en viktig milstolpe för SKB. Det är ytterligare ett steg på vägen att fullfölja vårt uppdrag att på ett långsiktigt säkert sätt ta hand om det använda kärnbränslet. 2016 och 2017 blir viktiga år för det svenska kärnavfallsprogrammet, säger Christopher Eckerberg, vd Svensk Kärnbränslehantering AB.

Mer information om tillståndsprocessen och respektive prövning hittar du här.

Bakgrund

Arbetet med ett slutförvaret för det svenska använda kärnbränslet har en lång historia. SKB:s forskning och teknikutveckling har pågått i över 30 år, parallellt med arbetet med att finna en plats. SKB har genomfört förstudier i åtta kommuner och platsundersökningar 2002-2007 i två kommuner. 2009 valdes Forsmark som en lämplig plats och ansökan om att få bygga ett slutförvar där lämnades in 2011. Mark- och miljödomstolen samt Strålsäkerhetsmyndigheten planerar att yttra sig till regeringen 2017. Regeringen tillfrågar Östhammar som har vetorätt när det gäller slutförvaret och Oskarshamn vetorätt i frågan om inkapslingsanläggningen innan de fattar beslut. Därefter ställer myndigheterna villkor på verksamheten.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 29 januari 2016